Täna
07. juul
16...20
11...16
Homme
08. juul
14...20
9...15

Eesti

Reinsalu: Eesti peab tugevdama sidet globaalse eestlaskonnaga

Foto: Anette Parksepp/Delfi
14:17 17. september 2019
Autor: Seitsmesed

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus Tallinnasse sõitnud Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides (ERKÜ) ja Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu (ÜEKN) esindajatega, vahendab BNS.

Globaalsete eestlaste organisatsioonide juhid tunnustasid minister Urmas Reinsalu ettevõtmise eest käivitada ülemaailmse eestluse koostöökomisjon.

Koalitsioonilepingus sätestatud koostöökomisjon eesmärk on tugevdada sidet globaalse eestlaskonnaga, edendada eesti keelt ja kultuuri. Ülemaailmse eestluse koostöökomisjon koguneb sel nädalal esimest korda Tallinnas. Kohtumisel välisministeeriumis osalesid ERKÜ ja ÜEKN esindajad Marju Rink-Abel, Sirje Kiin ja Aavo Reinfeldt.

Välisminister Reinsalu sõnul on mujal elavate eestlastega tihe suhtlemine ning meie keele ja kultuuri hoidmine maailmas väikeriigi jaoks eksistentsiaalse tähtsusega. "Kõik eestlased sõltumata sellest, kus iganes nad maailmas ei ela, on alati kodumaal teretulnud. Ka siis, kui nende elukäik jätkub võõrsil, peaksid nad tundma, et Eesti on alati nende poole näoga ja nende käekäik on kodumaale oluline," ütles Reinsalu.

Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu  esimehe Aavo Reinfeldti sõnul oli Välisministeeriumis toimunud kokkusaamine oluline, et ühtsete arusaamadega edasi minna. "Arutasime eesti keele säilimise, kodueestlaste ja mujal elavate eestlaste vahel koostöö tõhustamise, topeltkodakondsuse ja väljaspool Eestit elavate kodanike suurema  kaasamise küsimusi," märkis ta.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides esimees Marju Rink-Abel ütles, et tähtis pole ainult keele ja kultuuri jagamine, vaid ka teineteise mõistmine. "Üleilmse eestlaste koostöökomisjoni üheks ülesandeks peaks olema parem informatsiooni vahetus ja mul on hea meel, et meid on kaasatud plaanide tegemisse. Lähtudes sellest, arvasin, et on tähtis tutvustada välisministrile Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides tööd ja tegevust. Kasutasime võimalust rääkida meie tööst poliitilises valdkonnas ning Eesti tutvustamises Washingtonis," ütles Rink-Abel.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!