Tallinna tervisenõukogu toetab alkoholimüügi piiramist

BNS

Tallinna tervisenõukogu toetas oma komisjoniistungil linna kavandatavaid ettepanekuid piirata alkoholi müüki ja kättesaadavust, et aidata seeläbi kaasa elanike alkoholitarbimise ja tervisekahjustuste vähendamisele.

Tallinna Tervisenõukogu liige ja Tallinna Koolitervishoiu juht Kädi Lepp tõdes, et Eesti elanikkonna rohke alkoholi tarbimine on mõjutanud paljude noorte käitumist. „Uuringud kinnitavad, et vaid pooled 15-16-aastastest noortest ei tarbi alkoholi ning järjest suurem hulk on neid, kes joovad end purju,“ sõnas Lepp. „Alkoholi kättesaadavuse piiramine on ülioluline tee mitte ainult kogu elanikkonna alkoholi tarbimise vähendamiseks, vaid on selge sõnum vajadusest kaitsta laste ja noorte arengut  turvalises elukeskkonnas.“

Tallinna linnavalitsus on tõstatanud arutelu, et suurendada seniseid piiranguid alkoholi müügile. Olemasoleva seadusandluse raames on Tallinnas võimalik lühendada nii  alkoholimüügi aega meelelahutuskohtades, aga ka nõuda, et alkoholipoed paikneks laste- ja haridusasutustest kaugemal. 

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiu valdkonda kureeriv abilinnapea Betina Beškina märkis, et aasta-aastalt räägitakse avalikkuses elanike liigsest alkoholitarbimisest ja sellega seonduvatest probleemidest. „Alkoholi liigtarbimisega kaasnevad negatiivsed tagajärjed mitte ainult selle tarbijale ehk üksikisikule, vaid sellega on seotud ka tema lähedased ja lõppeks kogu ühiskond.  Kahjuks puudutab see väga valusalt ka meie ühiskonna nõrgemaid – lapsi, kas siis vanema alkoholi liigtarvitamise tõttu või tarvitavad juba noored ise üha varasemas eas alkoholi. Nii tegelevad alkoholist tingitud probleemide ja nende tagajärgedega oma igapäevatöös lastekaitse- ja sotsiaaltöötajad, noorsoopolitseinikud, arstid kui ka teised spetsialistid,“ selgitas Beškina.

„Me näeme senisest suuremat vajadust reguleerida alkoholiturgu, sest senised meetmed ei ole paraku andnud soovitud tulemusi ning meil tuleb tegeleda alkoholi liigtarbimise tagajärjel tekkinud kahjudega, sealhulgas tervisekahjude ja riskikäitumisega. Eesti suurima omavalitsusena, kus elab kolmandik riigi elanikkonnast, on meie kohustuseks panustada terviklikku alkoholipoliitika loomisse ja rakendada seejuures erinevaid meetmeid – oma elanike tervise ja tervema Eesti nimel," lisas abilinnapea. 

Tallinna ettepanek on lubada alates 2020. aasta juunist meelelahutusasutustes müüa alkoholi tööpäevadele eelnevatel öödel kella 2-ni ja puhkepäevadele eelnevatel öödel kella 3-ni. Ühtlasi soovib linn tõhusat abi seadusandjalt, sest olemasolev seadus ei võimalda piirata hommikust alkoholimüüki. Nii võib alustada alkoholimüügiga niipea, kui öörahu lõpeb ehk kell 6-7 hommikul.  

Alkoholimüügile meelelahutusasutustes on sarnased kellaajalised piirangud kehtestatud nii Soomes, Rootsis, Norras, Ühendkuningriigis kui ka paljudes turistide seas populaarsetes linnades nagu Rooma või Dubrovnik.

Tallinna tervisenõukogu on linnavalitsuse moodustatud alatine komisjon Tallinna rahvastiku tervise arengukavast ning riikliku rahvastiku tervise arenguavast lähtuvate eesmärkide ja tegevuste sihipärase elluviimise korraldamiseks pealinnas. Tallinna Tervisenõukogusse kuuluvad SA Tallinna Lastehaigla kvaliteedijuht doktor Lagle Suurorg; neuroloog ning rahvastiku tervise edendaja ja õppejõud, doktor Andrus Lipand; kardioloog, arstiteadlane, professor ja õppejõud Margus Viigimaa; Tallinna Perearstide Seltsi juhatuse liige Tiina Saks;  Tallinna Koolitervishoiu juht Kädi Lepp; Tallinna abilinnapead Betina Beškina ja Vadim Belobrovtsev; endine abilinnapea ja doktor Merike Martinson; Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti tervisesektori juhtivspetsialist Ene Tomberg ning spetsialist Kadri Hunt; Tallinna Kultuuriameti juhataja Aini Härm; Tallinna Haridusameti tervisedenduse vanemspetsialist Age Tamm; Tallinna Spordi- ja Noorsooameti spordiosakonna juhataja Kaili Kukumägi.

Kommentaarid puuduvad