Estravel ostis pea poole turismifirmast Wris

Seitsmesed

Reisikorraldaja Estraveli valdusfirma Estravel Holding OÜ omandas 49,99 protsenti turismifirma Wris aktsiatest, varasemalt keelas konkurentsiamet turismifirmade ühinemise. 

Eelmisel nädalal aga kinnitati tehing, millega siirdus 49,99 protsenti Wris AS-i aktsiatest Estraveli valdusfirma Estravel Holding OÜ omandusse. Müüjaks oli Wrisi valdusfirma AKA Holding OÜ, mis kuulub Wrisi tegevjuhile Aili Kägule. Müügihinda pooled ei avalda, teatasid ettevõtted.   

"Wris on vanimaid ja tuntumaid kodumaiseid reisiagentuure (...). Antud ostu puhul on tegemist investeeringuga ettevõttesse, kelle tulevikku me usume ja kelle ärikultuuri hindame kõrgelt," kommenteeris Estraveli valdusfirma juht Aivo Takis ostutehingut. 

Wrisi juhatuse liige Aili Kägu märkis, et ettevõte soovis kaasata oma aktsiakapitali investorit, kes oleks usaldusväärse taustaga ja samas eriala professionaal. "Estravel on kindlasti mõlemat ning seetõttu on meil uue akstionäri üle ainult hea meel," märkis ta. 

Tänavu augusti keskpaigas keelas aga konkurentsiamet Estravelil osta enamusosalus turismifirmas Wris. Nimelt soovis reisikorraldaja omandada 75 protsenti Wrisi aktsiatest.

Amet keelas koondumise, kuna see oleks negatiivselt mõjutanud konkurentsi reisiteenuste vahendamise turul. "Koondumise osalised on teineteise lähedased konkurendid ning koondumine kaotaks nendevahelise konkurentsisurve," teatas konkurentsiamet toona.

Reisifirmad kinnitavad, et uue ostutehinguga ei saavuta Estravel kontrolli Wrisi majandustegevuse üle. Seejuures rõhutab Estravel, et konkurentsiameti varasem otsus oli väär ning põhines valel eeldusel.

Nimelt jõudis konkurentsiamet ligi viiekuulise menetluse tulemusel muu hulgas järeldusele, et Estraveli turuosa eraisikutele suunatud reisiteenuste vahendamisel on 64 protsenti. Estravel ise selle hinnanguga ei nõustu. Reisikorraldaja esitas keelava otsuse peale ka vaide, mida konkurentsiamet ei rahuldanud.

Wris AS kuulub läbi valdusettevõtte Aka Holding OÜ Aili Käole. Kägu ostis ettevõtte Vjatšeslav Leedo Holostovi Kinnisvarahalduselt möödunud aasta oktoobris.

Estraveli käive oli mullu 76,8 miljonit eurot, puhaskasum ligi 1,4 miljonit. Wris AS-i müügitulu oli 2018. aastal 11,9 miljonit eurot ja puhaskasum 211 000 eurot.

Kommentaarid puuduvad