M.V.Wool kutsub VTA nõudel poodidest tagasi graaviforelli pakid

Seitsmesed

Eesti kalatööstus M.V.Wool sai neljapäeva hommikul veterinaar- ja toiduametilt (VTA) ettekirjutuse, mis näeb ette 200­-grammiste viilutatud graaviforelli pakkide tagasikutsumise jaekaubandusest, vahendab BNS.

M.V.Wool täidab ettekirjutuse koheselt, kuigi selline nõue ei tulene ettevõtte väitel toiduseadusest ega Euroopa komisjoni määrusest. Ettevõte jätkab VTA-ga konsultatsioone, et tagada kooskõla seadusega, teatas kalatööstus. 

Ettevõtte väitel peab kaubandusest toote tagasikutsumisel olema tõestatud listeeriasisalduse piirmäära 100 ühiku (Lm (cfu/g)) ületamine, mida nende sõnul praegu toimunud ei ole. Samal ajal võttis ka VTA jaekaubandusest proove, mis osutusid M.V.Wooli väitel kõik puhtaks.

"Ettekirjutus lähtub 1. oktoobril ettevõttes tehtud proovidest, kus toote 25 grammis tehtud viiest osaproovist üks osaproov näitas listeeriasisaldust, millest ettevõte ka avalikkust teavitas. Sõltumatu akrediteeritud labori eelnevad testitulemused selles tootes listeeriasisaldust ei näita, samuti ei näita listeeria leidu kordusproovi tulemused. Vaatamata sellele oleme kohustatud täitma ettekirjutuse viivitamatult," ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

Seejuures väidab kalatööstus, et juba kolmandat korda leiti M.V.Wooli tootest listeeriabakter VTA laboris tehtud B-proovis, kuigi kahes teises akrediteeritud laboris tehtud proovides ehk A- ja C-proovis ei leitud listeeriabakterit. Enne käesoleva aasta juunit ei ole ettevõtte teatel selliseid lahknevusi täheldatud.

M.V.Wool on ühtlasi seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele. 

"Kuna listeeriabakter esineb kõikjal looduses, siis kalakasvatused teevad endast kõik oleneva, et kontrollida tooraines bakteri olemasolu. Kuid ikkagi on võimalus, et mõnes üksikus kalas see bakter esineb. Sellepärast ongi kehtestatud tooretele kalatoodetele toiduohutuskriteeriumid, mis lubavad listeeriabakteri sisaldust kuni 100 cfu/g," rõhutas kalatööstuse juht ja asutaja.

Mitme riigi uuringud viitavad, et Tallinna külje all Harku lähistel tegutseva M. V. Wooli kalatehases pesitseb muteerunud ja väga agressiivne listeeriabakter. Senistel andmetel on nakatunuid üle Euroopa 26, neist kuus inimest on aastatel 2014-2018 surnud.

Meedia andmetel tuvastasid veterinaar- ja toiduameti tellitud geneetilised analüüsid, et agressiivne ja nakkav listeeriabakter pärineb Eesti suurima kalatootja M. V. Wooli tehasest. Konkreetse tüvega baktereid on leitud nii kalatehase tootmishoonest kui ka haigestunud inimestelt.

Listerioosi võib saada liiga vähe küpsetatud lihatoodetest, pastöriseerimata piimast ja sellest tehtud juustudest, toorest puu- ja köögiviljast ning ka kalast.

Eriti ohustatud inimesed on lapseootel naised, eakad ning raskete haiguste põdejad. Kõnealuste surmade puhul kahtlustatakse kallimat sorti punast kala – külmsuitsu- ning õrnsoolaforelli ja lõhet. 

Kommentaarid puuduvad