Roosa Lindi Jooksuga toetatakse rinnavähi varajast avastamist

BNS

Tallinnas peetakse laupäeval Roosa Lindi Jooks, millega toetatakse rinnavähi varajast avastamist.

Oktoobrikuu teine nädal on ülemaailmne rahvusvaheline rinnavähinädal ning sel aastal MTÜ Elu Nimel koostöös MTÜ Stamina Spordiklubiga kutsuvad inimesi laupäeval heategevuslikule Roosa Lindi Jooksule, teatasid korraldajad BNS-ile. Jooksu start antakse  kell 12 Paldiski maantee 80 G4S maja parklas.

Roosa Lindi Jooksu korraldatakse samal päeval erinevate nimede alla üle maailma, eesmärgiga tõsta elanikkonnas teadlikkust rinnavähi varajase avastamise olulisusest rinnavähi ravis, propageerida tervislikke eluviise ja igapäevast kehalist aktiivsust ning näidata üles solidaarsust rinnavähi patsientide ja nende lähedastega.

Statistika järgi haigestub iga kaheksas naine rinnavähki. Eestis diagnoositakse igal aastal umbes 750 uut rinnavähijuhtu naistel ja 3–4 mehel. Skriiningprogramm vähendab naiste rinnavähki suremuse riski 30–35 protsenti, kuid oodatav osalusmäär peaks olema vähemalt 70 protsenti. Eestis oli see viimaste avaldatud andmete järgi 56 protsenti ning see on aastalt aastasse kasvutrendis.

Sõeluuringu kaudu avastatakse siiski liialt väike osa diagnoosi saanud naistest, mistõttu ei diagnoosita neid varajases staadiumis. 2016. aastal avaldatud tervisetehnoloogia hindamise raport TTH22 nendib, et pooled diagnoositud rinnavähijuhtudest on kaugelearenenud staadiumis. Kaugele arenenud rinnavähiga patsientidel on risk surra neli korda suurem kui lokaalse rinnavähiga patsientidel. American Cancer Sociaty järgi on viie aasta elulemus 1. staadiumi puhul 100 protsenti, 2. staadiumi puhul 93 protsenti, 3. staadiumi puhul 72 protsenti ja 4. staadiumi puhul 22 protsenti.

2019. aasta Roosa Lindi Jooks on kõikidele osavõtjatele mõlemal distantsil ajavõtuga. Põhidistants on 10 kilomeetritm, kus selgitakse paremusjärjestus. Lisaks on võimalik osaleda ka 5 kilomeetri distantsil, kus võetakse aega, aga paremusjärjestust ei selgitata. Rada võib läbida endale sobival viisil.

Roosa Lindi Jooksul on kohal ka sel aastal Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) pop-up telk, kus on võimalus nõu küsida rinnaarstilt Riina Kütnerilt. Arst vastab küsimustele ja selgitab, kuidas ise enda rinnatervist kontrollida ning jagab õpetusi. „Kuna algstaadiumis rinnavähi elulemus on ka Eestis  ligi 100 protsenti, soovitan kõigil naistel osaleda sõeluuringutes,“ ütles Kütner. Kõigil soovijatel on üritusel võimalik registreerida ravikindlustatud isikuna PERH-i rinnakabineti vastuvõtule ilma saatekirjata.

Kommentaarid puuduvad