Niinistö edastas Marinile Eesti presidendi vabanduspalve

Seitsmesed

Soome president Sauli Niinistö edastas esmaspäeval Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi vabanduspalve Soome peaministrile ja valitsusele siseminister Mart Helme halvustavate avalduste eest, vahendas uudisteagentuur STT.

Presidendid pidasid telefonivestluse Eesti palvel. 

Helme seadis raadiousutluses kahtluse alla Soome peaministri Sanna Marini ja valitsuse pädevuse. Ta ütles muu hulgas, et müüjatüdrukust on saanud peaminister. Marin on öelnud, et töötas nooruses kaubamaja müüjana.

Helme on hiljem täpsustanud, et tema kommentaarid ei esinda Eesti valitsuse, vaid tema ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna seisukohta. 

Soome parlament hääletas teisipäeval ametisse 34-aastase sotsiaaldemokraadi Sanna Marini juhitava valitsuse, mille peale ütles Mart Helme pühapäeval TRE raadios esinedes muu hulgas, et "ma tuletaksin meelde ikkagi [Nõukogude Venemaa esimese juhi] Vladimir Uljanov-Lenini ütlust, et igast köögitüdrukust võib saada minister, või kuidas ta ütles". "Nüüd me siis näeme, kuidas ühest müüjatüdrukust on saanud peaminister ja kuidas seal mõnestki teisest tänavaaktivistist ja harimatust inimesest on saanud samuti valitsuse liige," märkis Helme.

Samuti kahtles Eesti siseminister, kas Soome uus valitsus suudab ikka seista oma riigi huvide eest.

Kommentaarid puuduvad