Circle K: Iraani konflikti asemel tõstavad kütusehindu uued seadused

Seitsmesed

Circle K mootorikütuste müügidirektori Raimo Vahtriku hinnangul on Iraani kindrali tapmine tõstnud mootorikütuste sisseostuhindu, kuid konflikti mõju kütusehindadele Eestis pole veel selge; samas mõjutavad Eesti jaehindu tema hinnangul oluliselt rohkem hoopis mõned palju lähemal toimuvad sündmused, vahendab BNS.

"Tavapärane mootorikütuste varu on tanklates umbes viie päeva jagu ja selle perioodi vältel kanduvad reeglina jaehindadesse nii hinnatõusud kui -langused. Kui Iraani konflikt sai alguse 3. jaanuaril, siis on sellest sündmusest möödunud kolm päeva ja hetkel näeme tõepoolest tõusu mootorikütuste sisseostuhindades," ütles Vahtrik BNS-ile. 

Vahtrik leiab, et pigem mõjutavad Eesti hindu hoopis mõned uuest aastast jõustunud seadused. "Esimesest jaanuarist kehtima hakanud vedelkütuse seaduse redaktsiooni kohaselt tuleb eelmise aasta 6,4 protsendi asemel lisada energiasisalduse järgi vähemalt 10 protsenti biokütuseid – ehk nõue kasvas 1,6 korda," möönis Vahtrik.

"Samuti mõjutab kohalikke kütusehindu esimesest jaanuarist kehtima hakanud atmosfääriõhu kaitse seaduse redaktsioon, mille kohaselt tuleb CO2 emissiooni mootorikütustes baastasemega võrreldes alandada 6 protsendi võrra. Seda on võimalik saavutada kas biokütuste lisamisega või statistiliste meetmete ostmisega," lisas ta. 

"Nimetatud seadused on erinevad Läti ja Leedu nõuetest vedelkütustele, mistõttu on eelpoolnimetatud Eestile isepäraste nõuete täitmine keeruline ka mootorikütuseid tootvatele tehastele ja tõstab oluliselt mootorikütuste hinda Eestis meie lõunanaabritega võrreldes," arvas Vahtrik. 

Kommentaarid puuduvad