Nii eksport kui ka import vähenesid novembris aastaga 10 protsenti

Seitsmesed

2019. aasta novembris vähenes nii kaupade eksport kui ka import võrreldes 2018. aasta sama kuuga 10 protsenti, kaubavahetus vähenes seejuures enamikus kaubagruppides, vahendab BNS.

Novembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,3 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 61 miljonit eurot, mis jäi võrreldes 2018. aasta novembriga ligikaudu samale tasemele. Kõige enam, ligi veerandi võrra, vähenes kaubavahetus Euroopa Liidu väliste riikidega, teatas statistikaamet.

Ekspordi peamised sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Läti. Enim ehk 62 miljoni euro võrra vähenes eksport USA-sse, järgnesid Singapur 37 miljoni euroga ja Läti 21 miljoni euroga. Eksport suurenes aga 32 miljoni euro võrra Hollandisse, kuhu veeti rohkem kütuseid.

Eestist veeti kõige enam välja elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu ning puitu ja puittooteid. Ekspordi vähenemist mõjutas aga elektriseadmete ja mineraalsete toodete väljaveo vähenemine vastavalt 63 miljoni ja 56 miljoni euro võrra. Kõige rohkem ehk 12 miljoni euro võrra suurenes metalli ja metalltoodete väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 74 protsenti. 2018. aasta novembriga võrreldes vähenes kodumaiste kaupade väljavedu 9 protsenti ja reeksport 13 protsenti. Peamiselt vähenes elektriseadmete, mineraalsete toodete ning puidu ja puittoodete eksport.

Kogu kaupade impordist toodi kõige rohkem kaupu Soomest, Leedust ja Lätist. Kõige enam vähenes kaupade sissevedu Venemaalt 63 miljoni euro võrra, Hiinast ja Rootsist mõlemast 23 miljoni euro võrra ning Soomest 22 miljoni euro võrra. Enim suurenes import Indiast ja Leedust, mõlemast 13 miljoni euro võrra. Indiast toodi rohkem sisse õhusõidukite osasid ja Leedust mootorikütuseid.

Eestisse imporditi enim elektriseadmeid, transpordivahendeid ja mineraalseid tooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige rohkem vähenes mineraalsete toodete ja elektriseadmete sissevedu, vastavalt 60 miljoni ja 46 miljoni euro võrra.

Kommentaarid puuduvad