Uus peaprokurör Parmas: mul pole olnud mingeid kokkupuuteid süvariigiga

Seitsmesed

Neljapäeval valitsuse otsusega uueks riigi peaprokuröriks kinnitatud Andres Parmas ütlus usutluses Postimehele, et tal pole olnud mingeid kokkupuuteid niinimetatud süvariigiga. 

"Mina arvan seda, et Eesti on õigusriik ja isiklikult mul ei ole mingeid kokkupuuteid süvariigiga olnud. Kui on selliseid konkreetseid etteheiteid, siis tuleb nendega kahtlemata tegeleda, võimalik, et ka kriminaalmenetluslike vahenditega, aga üldiselt siiamaani ma ei ole näinud kuskil mingisugust kokkulepitud semutsevat tegutsemist õiguskorra vastu," ütles Parmas. 

Uue peaprokuröri hinnangul ei ole süüdistajad teinud teadlikult kallutatud otsuseid. "Loomulikult on tehtud otsu seid, mis tekitavad nõutust või mõistmatust. Minu jaoks on need seni olnud seletatavad muude inimlike kriteeriumitega. Me võime rääkida siin inimlikest vigadest, laiskusest, teadmiste nappusest, töökoormusest tingitud ajapuudusest, aga ma ei oskaks siiamaani oma tööpraktikast tuua näiteid sellest, kuidas prokuratuur võiks olla käitunud teadlikult või sihilikult erapoolikult," rääkis Parmas. 

Küsimusele, miks Parmas omal ajal Isamaaliitu astus, vastas ta, et väljendas nii oma konservatiivset maailmavaadet. "Olin lihtliige, pole kunagi kandideerinud ühessegi erakondlikku ametisse või poliitilisele positsioonile või kandideerinud valimistel ja pole ka saanud mingit isiklikku kasu erakonda kuulumisest. Oma tööalases ja muus tegevuses ma ei ole andnud mingit alust sellisteks väideteks, et oleksin mingisugune eriline Isamaa mees," selgitas Parmas. 

Kommentaarid puuduvad