Tartu uus linnakirjanik on luuletaja ja tõlkija Carolina Pihelgas

Seitsmesed

Tartu uus linnakirjanik on luuletaja ja tõlkija ning kirjandusajakirja Värske Rõhk peatoimetaja Carolina Pihelgas, kirjutab BNS.

"Tartu toetab oma loomeinimesi ning stipendium annab kirjanikule hea võimaluse pühenduda veelgi enam oma loomingulisele tegevusele," ütles linnapea Urmas Klaas pressiesindaja teatel. "Linnakirjaniku valimine on ka üks Tartu tegevustest UNESCO rahvusvahelise kirjanduslinnana."

Carolina Pihelgas ütles, et on stipendiumi üle väga rõõmus. "Tartu on minu jaoks alati olnud kirjanduslik linn ning minu enda kasvamine kirjanikuna on käinud tihedalt koos selle linnaga. Püüan selle aasta jooksul lisaks kirjutamisele tuua ka kirjandust tänavatele, kõrvaklappidesse, parkidesse ja jalutuskäikudesse; tutvustada Tartu kirjanikke külalistele ja ehk ka mõnda põnevat välismaist kirjanikku tartlastele," rääkis Pihelgas.

Tartu linna ja Tartu Kultuurkapitali koostöös välja antava stipendiumi saamiseks esitati kaheksa avaldust. Linnakirjaniku valis nende seast välja ekspertkomisjon, kuhu kuulusid Kirjanike Liidu Tartu osakonna, Eesti Kirjandusmuuseumi, Tartu ülikooli kirjanduse ja teatriteaduste osakonna, O. Lutsu nimelise Tartu linnaraamatukogu, Tartu Kultuurkapitali ja linnavalitsuse esindajad.

Aastane Tartu linnakirjaniku stipendium antakse välja ilukirjanduse või publitsistikaga tegelevale kirjanikule, kes elavdab Tartu kirjanduselu ja aitab kujundada linna mainet rahvusvaheliselt tuntud kirjandussõbraliku linnana. Stipendiumile kandideerimiseks tuli Tartu Kultuurkapitalile esitada nägemus Tartu linnakirjaniku rollist, mida taotleja peab olema stipendiumi saamisel valmis täitma, ning anda ülevaade senisest loomingulisest tegevusest ja tegevusest, mida taotleja kavatseb ellu viia 2020. aastal.

Stipendiumi suurus on eelneva aasta kahekordne töötasu alammäär. 2020. aastal on stipendiumi suurus 14 020 eurot, mis makstakse välja igakuiste 1168 euro suuruste  osamaksetena.

Linnakirjaniku stipendiumi annab Tartu linn välja neljandat aastat. 2017. aastal kandis linnakirjaniku tiitlit Kristiina Ehin, 2018. aastal Mika Keränen ja eelmisel aasta Vahur Afanasjev.

Kommentaarid puuduvad