Kai kunstikeskuses avatakse Norra kunstniku suur valgusinstallatsioon

Seitsmesed

Kai kunstikeskuse 2020. aasta näitusehooaja avab monumentaalne valgusinstallatsioon “Radikaalne valgus” rahvusvaheliselt tunnustatud Norra kunstnikult Anne Katrine Senstadilt - näitus on avatud 26. jaanuarist 26. aprillini, vahendab BNS.

Senstadi spetsiaalselt Kai näitusesaali jaoks loodud valgusskulptuur kutsub vaataja kogema heli ja valguse sügavalt ruumitaju muutvat mõju. Kunstnik eelistab oma loomingus kasutada neoonvalgust, mis on LED valgusega võrreldes unikaalselt helendav ning vaataja aistinguid mõjutav. Üks suurimaid siseruumi jaoks loodud teoseid Senstadi senises praktikas on üheaegselt monument ja maatriks – ulatuslik valgusväli, mida saab kogeda sellesse sisenedes. Endises allveelaevatehases tegutseva Kai kunstikeskuse kuuemeetrise kaarja laega ruum on täidetud kõrgel lainepikkusel kiirgusega, mis tekitab inimese silmas valgusaistingu. 

“Senstadi huvitab, kuidas valge loob emotsionaalseid või märgilisi tähendusi: kirgas valge valgus kui lõputus, puhtus, täius, surma ja ümbersünni sümbol; või looduslik puhas valge, kui midagi, mis eemaldub reaalsusest ja läheneb sürreaalsusele: valge tiiger, albiino põder, valge vaal. Teiselt poolt aga näitab installatsioon, kuidas valge erinevad varjundid pole muud kui erineva pikkusega elektromagnetlainete aistingud, mida saab muuta, kui varieerida väärisgaaside suhet klaastorudes. Torusid läbiv elektrivool paneb gaasi helendama ja tekitab saali spetsiifilise suriseva heli. Valgus on ruumis füüsiliselt kohal, nagu esemed või ümbritsevad seinad,” kirjeldas kunstiteadlane Andres Kurg. 


Foto: Athr Gallery

Eraldi väärib märkimist teose produktsioon. Teose valmimisele eelnes kaheksa kuud planeerimist elektriinseneride ja valgusspetsialistidega ning detailset testimist erinevate värvitemperatuuridega. Kai näitusesaali kumer ja kõrge lagi muinsuskaitsealuste fermidega pakkus kunstniku jaoks rea põnevaid tehnilisi väljakutseid. 

Valgusinstallatsiooni saadavad erinevate heliloojate teosed. Näituse esimeste kuude helitaustaks on Austraalia helilooja JG Thirwelli poolt loodud teos, mis resoneerib valgusinstallatsiooni optiliste mängudega, luues nii külastaja jaoks erilise ruumikogemuse. Koostöös Tallinn Music Weekiga kuulutab Kai kunstikeskus jaanuari lõpus välja avatud konkursi helitausta loomiseks näituse viimaseks kuuks.  


Foto: Athr Gallery

Näitusega kaasnev filmi- ja loenguprogramm avab olulist peatükki kunstiajaloos – 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses minimalismist väljakujunenud maa- ja valguskunsti, mida esindasid mitmed kuulsad Ameerika kunstnikud nagu Robert Smithson, Nancy Holt, Walter de Maria, Doug Wheeler ja James Turrell.

Norrast pärit New Yorgis resideeruv kunstnik Anne Katrine Senstad on õppinud Parsonsi disainikoolis ja The New Schoolis New Yorgis. Tema praktika keskendub inimese tajudele seoses valguse, heli ja värviga. Senstadi teoseid on näidatud üle maailma, näiteks Pompidou keskuses Pariisis ja He Xiangningi kunstimuuseumis Shenzenis, ning tema teosed on Metropolitani ja Whitney muuseumi kogudes.

Kai kunstikeskus avati 2019. aasta septembris Noblessneri sadamalinnakus. Endise allveelaevatehase 100-aastases tööstushoones ootavad külastajaid näitused, kunsti- ja väärtfilmikino, toidukohad, kultuurivaldkonna eestvedajate ühiskontor ning rahvusvaheline residentuuriprogramm. 


Foto: Athr Gallery

Kommentaarid puuduvad