Tartu rahulepingu aastapäeva tähistatakse enam kui saja sündmusega

Seitsmesed

Tartu rahulepingu 100. aastapäeva tähistatakse alanud nädalal üle Eesti enam kui saja sündmusega. Rahulepingu aastapäevaga jõuavad ühtlasi lõpule Eesti riigi juubelisündmused, kirjutab BNS.

„Eesti on ligi kolme aasta jooksul tähistanud väärikalt oma riikluse sajandat aastapäeva,“ ütles Eesti Vabariik 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. „ Et sada aastat tagasi saavutati Eesti Vabariigi rahvusvaheline tunnustamine just Tartu rahulepingu sõlmimisega, siis keskendub pidustuste lõppakord just Tartu rahulepingu 100. aastapäevale.“

Kokku toimub seoses Tartu rahulepingu 100. aastapäevaga üle Eesti enam kui sada sündmust. „Kuigi rahulepingu aastapäeva sündmused keskenduvad eelkõige Tartule, on tähistamisest võimalik osa saada nädala jooksul igal pool üle Eesti,“ lisas Kiho. 

Eesti Vabariik 100 programm lõpeb 1. veebruaril Tartus Eesti Rahva Muuseumis toimuva suure tänusündmusega „Rahuga edasi, Eesti!“, kus tänatakse juubelipidustustesse panustanud kogukondade esindajaid. Tänusündmusele järgneb ERM-s suur EV100 tantsupidu „Eesti tantsib“. Sündmustest teeb otseülekande ka Eesti Rahvusringhääling.

„Sündmustele paneb punkti 2. veebruari öösel kell 00.15-00.45 Tartu raekoja platsil toimuv ööetendus, millega meenutatakse täpselt saja aasta möödumist Tartu rahulepingu allkirjastamisest,“ lisas Kiho. Lõpuetenduse lavastab teater Must Kast.

Tartu rahu 100. aastapäeva sündmusi korraldavad Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond, välisministeerium, kaitseministeerium, Tartu linnavalitsus, Jaan Poska gümnaasium, Tartu Linnamuuseum, Eesti Rahva Muuseum, rahvusarhiiv, kaitsevägi, Kaitseliit, Eesti Sõjamuuseum, Eesti Meestelaulu Selts, Põllumeeste Kogu, Eesti Pank, Eesti Post, Eesti Kirikute Nõukogu ja Vanemuise kontserdimaja.

Eesti riigi 100. sünnipäeva tähistatakse 2017. aasta aprillist kuni käesoleva  aasta veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel.

Kommentaarid puuduvad