Iloni Imedemaal tähistatakse Ilon Wiklandi 90. sünnipäeva

Seitsmesed

Kolmapäeval tähistatakse Haapsalus Iloni Imedemaal Ilon Wiklandi 90. sünnipäeva. Sel puhul on imedemaa kõigile tasuta avatud kell 11–17.  Kavas on jututunnid, raamatuesitlus, noore kunstniku preemia üleandmine ning kahe näituse avamine, vahendab BNS.

Sünnipäevaprogramm saab alguse hommikuste jututundidega. Külla tulevad eelnevalt registreerunud kooli- ja lasteaiagrupid, kellele tutvustatakse Ilon Wiklandi illustratsioonidega raamatuid "Sammeli, Epp ja mina", "Minu vanaema majas" ja "Pikk-pikk teekond". Loetakse jutte ja vaadatakse pilte.

Külastajad saavad võtta osa otsimismängust, mille käigus tutvutakse Ilon Wiklandi elu ja tööga lähemalt. Tublide mängijate vahel loositakse auhindu.

Kell 14 toimub raamatuesitlus. Kirjastus Tammerraamat tutvustab juubeliaasta puhul ilmunud raamatut – "Anni uhke uudis". Ilon Wiklandi varasemate illustratsioonide põhjal on sellele raamatule teksti kirjutanud Leelo Tungal, keda on samuti raamatuesitlusele oodata. Lisaks ilmub taas Ilon Wiklandi elulool põhinev lasteraamat "Pikk-pikk teekond", mille kaasautoriks on Rose Lagercrantz.

Kell 15 leiab aset Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi autasustamine. Sedapuhku antakse auhind üle juba kuuendat korda. Konkursil osalevad 14-18-aastased noored kunstnikud, kes esitasid ühe töö vabalt valitud teemal ning vähemalt kaks illustratsiooni. Seekord otsustas žürii anda konkursil osalejatele ülesandeks teha illustratsioonid M. J. Eiseni muinasjutule "Kuningapoeg ja kuningatütar". Konkursile laekunud töödest avatakse samal päeval näitus, mida saavad Iloni Imedemaa külastajad näha kuni 1. märtsini.

Lisaks avatakse sünnipäeva puhul esimese korruse galeriis veel üks ainulaadne näitus – "Ilon kodudes". Kuni aasta lõpuni saab Iloni Imedemaal näha erakogudes olevaid Ilon Wiklandi töid. Ilon Wikland viibib omal kombel kõigis neis kodudes, kus on tema illustreeritud raamatuid ja pilte. Sellel näitusel saab vaadata kümnekonnast kodust toodud kolmekümmet nelja joonistust ja üht pisiskulptuuri – kartulilast. Haruldustena on näitusel kolm originaalillustratsiooni "Väikevend ja Karlsson katuselt" esmatrükile aastast 1955. Hulgaliselt pilte on raamatust "Kartulilapsed", mille illustratsioonid on Iloni Imedemaa jaoks tähenduslikud. Kujutatakse ju kartulilaste esialgse koduna just seda maja.

5. veebruaril saab ühtlasi alguse juubeliaasta Ilon Wikland 90, mille käigus toimuvad mitmed ettevõtmised nii Iloni Imedemaal kui mujal. Lähem info Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kodulehel salm.ee.

Sünnipäevapidu toetavad Eesti Kultuurkapital ja Haapsalu linn.

Kommentaarid puuduvad