Eesti Energia ostab Tootsi tuulepargi 51,5 miljoni euroga

Seitsmesed

Tootsi tuulepargi kinnistu avaliku suulise enampakkumise võtiis 51,5 miljoni euroga Eesti Energia. Enampakkumisest võtsid osa kaks Leedu firmat, Eesti Energia ja Utilitas, vahendab BNS.

Tuulepargi enampakkumine algas teisipäeval kell kaks 12,3 miljonist eurost. Enampakkumise tagatisraha oli 1,23 miljonit eurot ning osavõtutasu on 3000 eurot. Enampakkumise alg- ja lõpphind sisaldavad käibemaksu.

Valitsus otsustas novembris anda keskkonnaministeeriumile suunise müüa tema valitsemisel oleva Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise teel. Müügi suurimaks eeliseks hoonestusõiguse seadmise ees on see, et risk uuteks kohtuvaidlusteks on väike. 

Valitsus otsustas 2016. aasta 9. detsembril anda Tootsi kinnistu mitterahalise sissemaksena Eesti Energiale. Korralduse peale esitasid ettevõtted kaebused Euroopa Komisjonile ja kohtusse. Valitsus tunnistas 2017. aasta 28. aprillil korralduse kehtetuks.

Valitsus andis ka 2017. aasta 27. aprillil keskkonnaministeeriumile suunise müüa Tootsi tuulepargi kinnistu avaliku enampakkumise teel. AS Eleon, AS Raisner ning Tootsi Tuulepark OÜ esitasid seepeale kaebused Tallinna halduskohtule.

Halduskohtu 2017. aasta 5. novembri määrusega peatati esialgse õiguskaitse korras RMK nõukogu ja juhatuse otsuste kehtivus, millega otsustati Tootsi kinnistu võõrandada avaliku enampakkumise teel ning keelati RMK-l Tootsi kinnisasja võõrandamiseks enampakkumist läbi viia kuni kohtuotsuse jõustumiseni.

Kohtulahendid, millega jäeti esitatud kaebused rahuldamata, jõustusid tänavu 11. juunil riigikohtu määrustega. Kohtud leidsid oma lahendites, et RMK-l oli õigus otsustes toodud tingimustega enampakkumist korraldada.

Teemaplaneeringu kohaselt saab kinnistule rajada üksnes tuuleparki. Tootsi tuulepargi kinnistu enampakkumise alghind on määratud vastavalt 2017. aastal antud ja 2019. aastal üle kinnitatud eksperdihinnangule koos käibemaksuga 12,3 miljonit eurot.

Kommentaarid puuduvad