Tallinn tähistab vabariigi aastapäeva iseseisvusmanifesti ettekandmisega

Seitsmesed

24. veebruari õhtupoolikul tähistatakse Tallinnas Tammsaare pargis Eesti vabariigi sünnipäeva iseseisvusmanifesti piduliku ettelugemisega ligi poolesaja Eestimaa rahva keeles ning süttib installatsioon EV 100 logoga märkidest, vahendab BNS.

"Vabariigi aastapäeval kell 16.30 avame Estonia kõrval Uue turu platsil valgusinstallatsiooni, mille kavandas EV 100 sinistest märkidest kunstnik ja kunstiakadeemia õppejõud Kirke Kangro," selgitas Kesklinna vanem Vladimir Svet.

Tallinna tänavatel olnud EV 100 logoga valgusmärkide uuskasutuseks pöördus Kesklinna valitsus Eesti Kunstiakadeemia poole. 166 elemendist valminud installatsioon (vt kavandit manuses) kujutab ülaltvaates lõpmatuse märki, väljendades nii unistust igavesest Eesti riigist, aga ka taaskasutuse tähtsust.

"Pärast labürindi avamist kutsume kõiki kella 17-ks Tammsaare kuju juurde iseseisvusmanifesti pidulikule ettelugemisele," lisas Svet. "Et meie riigile aluse pannud deklaratsioon oli suunatud kõigile Eestimaa rahvastele, siis loevad seda oma emakeeles ette kümnete Tallinnas elavate rahvuste esindajad. See on lugupidamisavaldus 102-aastaseks saavale Eesti riigile ja seda maad oma koduks pidavale enam kui sajale rahvusele. Ettelugemises teeme pausi kell 18, et laulda Eesti vabariigi hümni ja jälgida samas olevalt suurelt ekraanilt presidendi iseseisvuspäevakõnet."

Eesti keele kõrval kõlab iseseisvusmanifest Tammsaare pargis kümnetes keeltes, sh näiteks mari, udmurdi, gruusia, portugali, prantsuse, inglise, itaalia, tatari, komi, tšuvaši, vene, valgevene, ukraina, seto, heebrea, jidiši jt keeltes. Praeguseks ligi 40 keelest koosnev nimekiri täieneb pidevalt.

Iseseisvusmanifest pealkirjaga "Manifest kõigile Eestimaa rahvastele" on Eesti Vabariigi väljakuulutamise deklaratsioon, mis loeti avalikult ette Pärnus 23. veebruaril 1918. Et iseseisvuse väljakuulutamine oli algselt kavandatud 24. veebruaril Estonia teatrimajas, siis ongi valitud manifesti nüüdseks esitamiskohaks Estonia kõrval asuv Tammsaare park.

Kommentaarid puuduvad