RIA: Eestis on hakanud levima uut tüüpi finantspettused

Seitsmesed

Jaanuaris registreeris Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) 251 finantspettust, mis on umbes sama hulk, kui mullu keskmiselt - üha enam on ameti sõnul arenemas finantspettused, kus kurjategijad sihivad võltsarvetega suurte ettevõtete kliendibaasi, vahendab BNS.

Eelmisel kuul jõudis RIA-ni info kolmest finantspettuse katsest võltsarvete abil. Näiliselt Eesti ehitussektori, meditsiinisektori ja logistikasektori ettevõtete nimel saadeti koostööpartneritele ja klientidele laiali hulk võltsarveid, kus paluti raha kanda petturite pangakontole. Kahel juhul oli registreeritud ettevõttele sarnase nimega domeen, kolmandal juhul kasutasid petturid ära asjaolu, et ettevõtte enda meilidomeen ei olnud piisavalt hästi kaitstud väärkasutamise vastu, teatas RIA. 

"Tegemist on uuema petuskeemiga, mis võib tulevikus põhjustada märkimisväärset majanduslikku kahju, sest sihtmärgiks võib sattuda mõne ettevõtte kogu kliendibaas," ütles RIA küberintsidentide osakonna juht Tõnu Tammer.

"RIA on avalikule sektorile välja andnud juhendi, kuidas meilivahetust turvalisemaks muuta, kasutades väärkasutamise ennetamiseks korrektselt konfigureeritud SPF, DKIM ja DMARC protokolle. Antud juhend sobib ka ettevõtetele," lisas Tammer.

Jätkuvalt üritavad kurjategijad teenida hõlptulu ka lunavararünnakutega. Jaanuaris teavitati RIA-t kuuest juhtumist, kus ettevõtte või eraisiku arvuti oli nakatatud andmeid krüpteeriva lunavaraga. Ühel juhul peatas lunavararünnak ühe tööstusettevõtte äritegevuse 36 tunniks, ettevõte ise hindas oma majanduskahjuks 17 000 eurot.

Kommentaarid puuduvad