Margus Linnamäe kutsub riigikogu seisma ettevõtlusvabaduse eest

Seitsmesed

Suurettevõtja, ravimite hulgimüügiga tegeleva Magnumi kontserni omanik Margus Linnamäe kutsub riigikogu koalitsiooni ja opositsiooni saadikuid mõistlikule koostööle, et peatada vastuoluline apteegireform ning seista ettevõtlusvabaduse eest, kirjutab BNS.

"Täna, päev pärast Eesti Vabariigi 102. aastapäeva toimub riigikogus olulise tähtsusega sündmus - esimesele lugemisele jõuab seaduseelnõu, millest sõltub, kas Eesti apteegisektori regulatsioon võtab suuna tulevikule või ootab sektorit ees mandumine," märkis Linnamäe. 

Tema sõnul peab riigikogu otsustama, kas ettevõtlusvabadus on oluline väärtus või mitte. "Tegelikult otsustakse selle hääletusega, kas Eesti ikka on liberaalse turumajandusega õigusriigi põhimõtetel rajanev demokraatlik riik. Ettevõtjatelt vara sundvõõrandamise nõudmine tekitab küsimusi ja teeb murelikuks. Milline majandusharu võib olla järgmisena sihikul: toiduainetööstus või jaekauplused, juuksurisalongid või bensiinijaamad?" küsis Linnamäe.

Tema sõnul ei kuulu proviisorite omandinõue apteekides 21. sajandisse, vaid pigem keskaega, koos oma tsunftide ja gildidega. "Enamikes arenenud riikides on aga tänaseks juba ammu aru saadud, et tsunftipõhine turukorraldus ei aita kaasa konkurentsile, ei taga paremat teenust ega seega ka tarbijate suuremat heaolu. Tsunftindus pärsib ka majanduse terviklikku innovatsioonivõimet, surudes peale arengut takistavat liigset reguleeritust ja suletust," märkis Linnamäe. 

Tema hinnangul põhineb praegune kriitika Eesti apteegisüsteemi suhtes enamasti müütidel ja pahatahtlikul propagandal. "Kui jutt kaldub faktidele, siis neid kriitikutel esitada ei ole. Sellest on saanud hästi aru tarbijad, kellest küsitluste põhjal valdav enamus on tänase apteegikorraldusega üldjoontes rahul. Apteegi omandipiirangute debatis on palju räägitud Soomest, kui omandipiirangute mudelriigist. Tegelikult väärib märkimist, et Soomes on juba mitmeid aastaid peetud diskussioone hoopis apteegituru liberaliseerimise üle, et parandada konkurentsi ja suurendada tarbijate rahulolu," rääkis Linnamäe. 

Tema sõnul on täiesti vastamata küsimus, kui palju läheb ühiskonnale maksma toimiva apteegisüsteemi lammutamine, mis toob kindlasti kaasa seniste mitteproviisoritest apteegiomanike suured kahjunõuded riigi vastu, aga ka apteekide sulgemisi, mis halvendab teenuse kättesaadavust. "Ühiskond ootab, et 25. veebruaril saabuks see hetk, kus opositsioon ja koalitsioon suudavad ületada erimeelsused ning hääletada üheskoos rahva tervise ja ettevõtlusvabaduse eest, öeldes kindla "ei" läbimõtlematule ja puudulikult ettevalmistatud apteegireformile," kutsus Linnamäe üles. 

Suurettevõtja sõnul oleks just Reformierakonnal kui riigikogu suurimal opositsioonierakonnal viimane aeg loobuda poliittehnoloogiatest ja tunnistada, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) apteegireformi peatamise algatus vastab tegelikult täielikult Reformierakonna majanduspoliitilistele põhimõtetele. "Destruktiivne ja lühinägelik oleks hääletada maha apteegikorralduse liberaalne eelnõu lihtsalt selleks, et poliitilisi rivaale kahjustada. Niimoodi õõnestatakse tegelikult hoopis rahva tervist ja riigi konkurentsivõimet. Vastandumist ja üksteisele ärategemist on poliitikas liiga palju –  viimane aeg oleks võtta suund vastuolude ületamisele ja konstruktiivsele koostööle koalitsiooni ja opositsiooni vahel," ütles Linnamäe. 

"Loodan, et meie parlamendil leidub kainet meelt ja riigimehelikkust, et vastu võtta otsus, mis lähtub ratsionaalsetest argumentidest ja inimeste heaolust," lisas Linnamäe. 

Riigikogus on teisipäeval esimesel lugemisel EKRE algatatud ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu. See näeb ette kaotada apteekide omandipiirangud ning anda apteegipidajatele ja tervishoiuteenuse osutajatele õigus osta ravimeid otse tootjalt. Sellega soovitakse tagada ravimiturul vaba konkurents, mis parandab ravimite kättesaadavust ja suurendab tootevalikut.

Apotheka kaubamärki haldava Terve Pere Apteek OÜ keti omanik on Margus Linnamäe ettevõte Magnum AS, mille omanikfirmale Up Invest kuulub ka uudisteagentuur BNS.

Kommentaarid puuduvad