Rahanduskomisjon saatis pensionireformi seaduse uuesti vastuvõtmiseks

Seitsmesed

Riigikogu rahanduskomisjon arutas teisipäeval presidendi poolt välja kuulutamata jäetud pensionireformi seadust ja otsustas selle komisjoni häälteenamusega muutmata kujul saata uuesti vastuvõtmiseks, samal seisukohal oli ka põhiseaduskomisjon, vahendab BNS.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk tõdes, et menetluse käigus on tõstatatud erinevaid seisukohti. "Kuid need ei saa olla takistuseks seaduse vastuvõtmiseks," ütles Kokk.

Ta selgitas, et teise samba süsteemi loomisel selgitasid tolleaegse eelnõu autorid riigikogule, et teise sambasse pandud raha on isiku enda omand. Viidati asjaolule, et pannes sinna tallele 2 protsenti, siis muutub omandiks 6 protsenti. "Teise pensionisamba puhul on tegemist inimese enda kogutud varaga, millele kehtib ka tema pärimisõigus," märkis Kokk.

Koka sõnul viiakse lõppteksti enne seaduse uuesti arutamist sisse keelelised ja tehnilised täpsustused. Tulenevalt riigikogu kodu- ja töökorra seadusest ei ole need käsitletavad muudatusettepanekutena ega kuulu täiskogus häälestamisele.

"On näha, et praeguse seisuga ei leia riigikogu konsensust. Halb on see, et koalitsioon keeldub vastuväiteid endiselt kuulamast ja püüab oma arvamust näidata kogu riigikogu arvamusena keeldudes eriarvamusi isegi mainimast ja esitamast," ütles rahanduskomisjoni aseesimees Maris Lauri. 

Ta lisas, et ka tehnilised muudatused ja täpsustused tuleb seadusesse sisse viia seaduspäraselt, mitte vigade paranduse nime all riigikogu esimehe allkirjaga.

Riigikogu võttis 29. jaanuaril vastu kohustusliku kogumispensioni reformi seaduse, mille jõustumisel muutuks teise sambaga liitumine või sealt välja astumine kõigile vabatahtlikuks.

Kommentaarid puuduvad