Koroonakriisi mõju: Keskerakonna toetus liigub tõusvas trendis

Seitsmesed

Koroonaviiruse leviku algus hoiab opositsiooni populaarsust rekordmadalal, samal ajal on järjepidevalt tõusmas Keskerakonna positsioon, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti viimatisest küsitlusest, vahendab BNS.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,6, Keskerakonda 23 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 17 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Keskerakonna reiting on 1,1 protsenti kõrgem kui eelmisel nädalal ning peaministripartei toetus on kasvanud kolm nädalat järjest. Ülejäänud erakondade toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud.  

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,5, Eesti 200 8,2 ning Isamaa 6,4 protsendifa.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,4 ja opositsioonierakondi 40,1 protsenti vastajatest. Opositsiooni toetus on jätkuvalt madalaimal tasemel pärast mullu 3. märtsil toimunud riigikogu valimisi. 

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid puuduvad