Lapsega intensiivravis viibiv ema: ellujäämine ei sõltu arstidest, vaid hoopis Sinust!

uudised.ee

Jaago käsitöötalu perenaine Inga Talvis kirjutas sotsiaalmeediasse südantlõhestava postituse, kus kirjeldas oma hetkelist olukorda, kus tema pisipoeg on sunnitud olema intensiivis hingamisaparaadi küljes magades kunstlikku und. Talvis palub inimestelt, et nad enda ja teiste heaolu tõttu kodus püsiksid.

„Kirjutan seda palvet intensiivravi osakonnast. Vaatan oma juhtmeid ja voolikuid täis pisipoega, kes hingab aparaadi abil kunstlikku und, et elus püsida. Tal on laastava viiruse tagajärjel tekkinud hingamispuudulikkus, samasugune, mis on statistika andmetel 53 protsenti koroonasurmade põhjus. Ise hingamisega ta hakkama ei saa,“ kirjutas Talvis.

Naine rõhutab, et tegemist ei ole Hiinaga ja isegi mitte Itaaliaga, vaid see toimub siinsamas Eestis. „Mitte kaugel su kodust, kodupoest ja laste kooliteest. Haigla on meil sinuga tõenäoliselt sama. Ei, ma ei külva asjatut paanikat. Ma räägin sellest, mida näen praegu lähedalt. Valusalt lähedalt,“ jätkas ta. Talvis kinnitas, et intensiivravi põhjuseks ei ole praegu leviv koroonaviirus. „Selle võimaluse kummutasid meie eelnev eeskujulik isolatsioon ja kaks viirusetesti. Aga oli kahtlus ja elasime tunde selles režiimis, millega varsti võivad kokku puutuda mitmed meist. Elame tegelikult praegugi, sest poja seisund on just selline, milline näeb välja äge Covid-19,“ seletas ta.

Kriitilises olukorras tekkis Talvisel mitmeid hirmuäratavaid küsimusi, mis käiksid ilmselt ka selle inimese peast läbi, kes koroonaviirusega haiglasse satub. „Sa saabud haiglasse ja vajad karantiinipalatit. Mis sa arvad, mitu neid on? Kas sina oled see, kelle jaoks on ruumi? Sinuga tegeletakse kaitseülikonnas ja kaitsevahenditega, mida vahetatakse iga uue kontakti korral. Kas sinu saabumise ajal kaitsevahendeid jagub? Karantiinipalatis läbitakse enne sinuni jõudmist lüüs. Esimene uks lahti, siis kinni, deso, teine uks lahti, siis kinni, ollaksegi kohal. On su seisund selline, et selleks kõigeks on aega?“

Talvis märkis, et see, kas kellelgi on lootust, sõltub sellest, kas on piisavalt raviks vajalikke seadmeid ja inimesi, kes kõiki neid käigus hoiavad- hingamisaparaati, intubeerimist, rohtude annustamist, lihtsat vereproovigi. „Needsamad arstid, õed ja põetajad peavad saama turvaliselt oma kodust oma tööle, ilma haigestumata. Ilma osakondadesse haigust kaasa toomata. Nad kõik on kõhklematult valmis ja tegutsevad. Täna võitlevad nad meie poja elu eest. Samamoodi teevad nad siis, kui saabud Sina või keegi teine,“ kirjutas Talvis postituses ja lisas, et arstid saavad aidata ainult siis kui nad on terved.

„Väldi kontakti. Püsi kodus. Jää terveks. Juba täna. Jah, ma saan aru, et raha tuleb teenida ja tööl käia. Et muidu ei ole perele midagi lauale panna. Et pangalaen tahab maksmist. Aga oled sa päriselt nõus maksma surmadega? Mitmega? Meie inimeste surmadega? Sinu inimeste surmadega?
Ellujäämine ei sõltu tegelikult arstidest. Nad suudavad päästa kümneid, aga mitte tuhandeid. Mitte korraga. Ellujäämine sõltub hoopis sinust. Sellest, mida sina teed. Mida su pere teeb. Mida su ettevõte teeb,“ paneb Talvis inimestele südamele.

Kommentaarid puuduvad