Baltika läks saneerimisele

uudised.ee

AS Baltika esitas kolmapäeval Harju maakohtule avalduse saneerimismenetluse algatamiseks, neljapäeval otsustas kohus menetluse algatada.

"Baltika jätkab igapäevast äritegevust ning sellega paralleelselt alustame ettevõtte saneerimisega,  tagamaks Baltika jätkusuutlik toimimine. Tuleb tõdeda, et koroonaviiruse puhang meie põhiturgudel Eestis, Lätis ja Leedus on langetanud radikaalselt rõivaste müüki, millest tõukub ettevõtte ajutine ja osaline makseraskus," ütles Baltika juht Mae Leyrer pressiteates.

Baltika nõukogu toetas ettevõtte juhatuse ettepanekut ümberkorraldusteks. Nõukogu liige Kristjan Kotkas märkis, et Baltika on viinud lubatult ellu ettevõtte strateegilise pöörde esimesed sammud ning eesmärk oli edaspidi jõuliselt keskenduda müügitulu kasvatamisele, mis on saanud viimastel nädalatel märkimisväärse tagasilöögi.

"Ilmselt kõnetab ajutine makseraskuse probleem hetkel suurt osa ettevõtlussektorist. Meie turgudel on riiklikult kehtestatud eriolukord ja on selge, et inimesed käivad poes ostmas üksnes hädavajalikku. Ettevõte suudab täna täita igapäevaseid kohustusi, samuti tasuda suuri ja pikaajalisi kohustusi finantsasutuste ees," märkis ta.

Kotkas lisas, et Baltika eesmärk on äritegevust jätkata ja makseraskustest tulenevalt taotles firma kohtult luba ettevõtte suhtes erinevate abinõude rakendamiseks ehk saneerimiseks. "See võimaldab meil rakendada ajutisi meetmeid, et saavutada positiivne rahavoog täitmaks nii jooksvaid kui ka olemasolevaid kohustusi," ütles ta.

Kotkas palub koostööpartneritelt mõistvat suhtumist ning usub, et saneerimine võimaldab firmal makseraskused ületada,

Baltika juhi Leyreri sõnul on ettevõttel raske ootamatult tekkinud turuolukorras täies ulatuses täita ajaloolisi ning varasemast tegevusest tekkinud kohustusi, millele on viimastel nädalatel lisandunud eriolukorrast tingitud nõuded.

"Koroonaviiruse puhangu ajastus on meile raske ka seetõttu, et eelmise aasta fookuseks oli mittekasumlikest tegevustest väljumine, millega kaasnes mitme miljoni ulatuses planeeritud ühekordseid kulusid. Lisaks on Baltika tootmine eelmise aasta lõpuga viidud teistesse riikidesse ning ettevõte ei pea võimalikuks täies mahus rahuldada Baltika tootmisega seotud tütarettevõttele esitatud nõudeid," lisas ta.

Ettevõtte teatel avaldab koroonaviirus olulist negatiivset mõju Baltika Grupi finantstulemustele ja likviidsusele. Kõige teravamalt on COVID-19 avaldanud senini mõju grupi tegevusele Leedus, kus tulenevalt valitsuse korraldustest on alates 16. märtsist suletud kõik kauplused. 27. märtsist on valitsuse otsusega suletud ka kõik kaubanduskeskused Eestis.

Lätis on kauplused avatud lühendatud tööajaga nädala sees ja nädalavahetusel suletud. Täiendavalt on Baltika Grupi finantstulemusi ja likviidsust negatiivselt mõjutanud ka grupis toimuvate ümberkorraldustega – peamiselt tootmise lõpetamisega Eestis – seonduvad ühekordsed kulud.

Nende asjaolude koosmõjul on Baltika Grupil tekkinud makseraskused, mis Baltika hinnangul on oma olemuselt ajutised.

Raskuste ületamiseks taotles Baltika saneerimismenetluse algatamist. Baltika on seisukohal, et praeguses olukorras on ettevõtte saneerimine parim viis kaitsta Baltika aktsionäride, töötajate, võlausaldajate ja koostööpartnerite õigusi ja huve.

Ettevõte usub, et saneerimismenetluse ja selle käigus rakendatavate meetmete tulemusel on võimalik Baltika makseraskused ületada ning taastada ettevõtte likviidsus, parandada kasumlikkust ja tagada ettevõtte jätkusuutlik majandamine.

Seda toetavad ka Baltika Grupis juba tänaseks tehtud ümberkorraldused ja meetmed ärimudeli parandamiseks, nagu näiteks Eestis tootmistegevuse lõpetamine ja seeläbi tootmiskulude vähendamine, ning erinevad muud meetmed püsikulude vähendamiseks.

Juhul kui Baltika saneerimine õnnestub edukalt lõpule viia ning ettevõtte makseraskused ületada, on võimalik Baltika tegevusega jätkata ning säilitada hulgaliselt töökohti.

Tulenevalt saneerimismenetluse algatamisest tuleb Baltikal koostada saneerimiskava. Kohus määras Baltikale saneerimiskava kohtule kinnitamiseks esitamise tähtajaks 1. juuni.

Saneerimiskava koostamine toimub konsulteerides Baltika peamiste koostööpartneritega. Saneerimiskavas pannakse täpsemalt paika, millised saavad olema rakendatavad saneerimisabinõud, sh milline on saneerimise mõju võlausaldajatele.

Saneerimiskava vastuvõtmiseks toimub võlausaldajate hääletus. Lõpliku otsuse kava kinnitamise osas langetab kohus. Saneerimine hõlmab üksnes AS-i Baltika ning Baltika Grupi teisi ettevõtteid saneerimine ei puuduta.

Kommentaarid puuduvad