Jurist: löökaugust tingitud sõidukikahju saab teeomanikult sisse nõuda

uudised.ee

HUGO.legali jurist Merike Roosileht selgitab, et kui sõiduki vigastused on põhjustatud ootamatust löökaugust, on õigus kahjud tee omanikult sisse nõuda.

Löökaugud on igakevadine mure – nendest läbi sõites võib puruneda sõiduki rehv, velg, vedrustus ning teised silla detailid. Kõik taolised sõidutee hooldusega seotud kahjud võib aga sisse nõuda tee omanikult, üldjuhul siis omavalitsuselt või neile teenust osutavalt asutuselt – näiteks Tallinnas kommunaalametilt. Roosilehe sõnul on väga oluline juhtunust viivitamatult politseid teavitada ning sündmuse asjaolud fikseerida tunnistaja juuresolekul.

"Teehooldus on tee omaniku ülesanne ning kui selle puudulik teostus põhjustab liiklejale kahju, võib hüvitist nõuda tee omanikult, kelleks üldjuhul on omavalitsus. Seejuures on väga oluline politsei teavitamine ning asjaolude ülespildistamine. Korrektse asjaajamise korral on omavalitsusel keeruline kahju hüvitamisest keelduda, ka näiteks tee ebatasasusest hoiatav liiklusmärk ei vabasta neid üldjuhul vastutusest," ütles Roosileht ja lisas, et loomulikult on juhi kohustus järgida liiklusmärke ning kinni pidada liikluspiirangutest.

Tee omanikul puudub hüvitamise kohustus siis, kui suudetakse tõendada asjaolu, et juht ei pidanud kinni liikluspiirangutest ning sõitis näiteks teeoludele mittesobiva sõidukiirusega.

Tee omanikult hüvitise saamiseks tuleb järgida viit olulist punkti: 

1) Löökaugust läbi sõites sõidukit vigastades peatu niipea, kui see on võimalik ning ohutu

2) Teavita juhtunust politseid ning kui nad sündmuspaigale fikseerima ei tule, tegutse neilt saadud juhiste järgi

3) Pildista kahju põhjustanud löökauku ning tekitatud kahju selliselt, et asukoht ning löökaugu suurus oleksid tuvastatavad (aseta löökaugu kõrvale näiteks tikutops) 

4) Sõiduki vigastused ning remondi maksumus lase hinnata autoremonditöökojal

5) Kahjunõue koos tõendusmaterjaliga esita tee omanikule

Kui tee omanik siiski keeldub kahju hüvitamisest, tuleb kahju hüvitamist nõuda kohtu kaudu. Tegemist on tsiviilvaidlusega ning hagiavaldus tuleb esitada tee omaniku asukohajärgsesse maakohtusse.

Kommentaarid puuduvad