NATO lahingugrupp Eestis jätkab tegevust viirusereeglitest hoolimata

uudised.ee

NATO lahingugrupp Eestis on plaanipäraselt välja vahetanud oma rotatsiooniüksused; lahingugrupi tegevus jätkub viirusereeglitest hoolimata ja sõdurite toimetamine ühest riigist teise on turvalisem kui reisimine tsiviillennuväljade kaudu, ütles reedel "Aktuaalsele kaamerale" Briti saatkonna kaitseatašee kolonel Matthew Hing.

NATO lahingugruppi juhtiva Briti kontingendi allüksused vahetusid eelmisel nädalavahetusel, kui umbes 800 Briti sõdurit jõudis Ühendkuningriigist Tapa linnakusse. Lahingugruppi kuuluv Taani üksus vahetus jaanuari alguses, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Need üksused täidavad Eesti valitsuse kehtestatud tervishoiureegleid nagu Eesti üksused ja saabusid Eestisse turvaliselt.

"Nad liiguvad terve üksusena kasarmust autodega sõjaväelennuväljale Ühendkuningriigis. Sealt nad lendavad õhuväelennukiga vahemaandumisteta Eestisse Ämari lennubaasi. Sealt sõitsid nad autodega Tapale. See on üsna lihtne reis, mida on hõlpsam reguleerida ja kaitsta võrreldes reisimisega suurte tsiviillennuväljade kaudu," selgitas Hing telesaatele.

Kevadtormil ei osale tänavu väliskülalisi, kuid NATO lahingugrupp Tapal on 1. brigaadi osa ja osaleb õppusel. Samuti ei katke NATO lahingugrupi tegevus Suurbritannia juhtimisel isegi siis, kui viirusekriis peaks süvenema.

"Seda peab tegema. Nagu NATO missioon Afganistanis, kus Eesti sõdurid alluvad Briti vägedele, on NATO missioon siin prioriteet. See on hea näide rasketel aegadel, kui NATO liikmed hoiavad kokku ja tagavad koostöö, mida neilt liitlased ootavad," sõnas Hing.

USA armee teatel ei ole koroonaviirusel mõju nende välisoperatsioonidele.

"Operatsioonidele ei ole sel mingit mõju," ütles USA staabiülemate ühendkomitee aseesimees kindral John Hyten.

"Kõikjal maailmas käimasolevate operatsioonide täitmine jätkub sama reeglistiku järgi nagu kuu või kaks tagasi. USA armee jätkab vajadusel kohanduste sisseviimist nagu varasemalt, kuid koroonaviirusel pole neile olnud mingisugust mõju," ütles kindral.

Hyteni hinnangul on USA sõdurite haigestumine välismaal olnud väga väikesearvuline ja need  ei mõjuta USA võimekust operatsioone läbi viia.

Kommentaarid puuduvad