Täismahus: korraldus Saaremaa ja Muhumaa eriolukorra täienduste kohta

uudised.ee

Uudised.ee avaldab muutmata kujul eriolukorra juhi korralduse number 54 koroonaviiruse leviku tõkestamisest Saaremaa vallas ja Muhu vallas.

KORRALDUS
 
 28.03.2020 nr 54

Eriolukorra juhi korraldus täiendavate liikumisvabaduse piirangute ja viibimiskeelu kehtestamiseks COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse leviku tõkestamisel Saaremaa vallas ja Muhu vallas
 
 Tulenevalt Vabariigi Valitsuse 12. märtsi 2020. a korraldusega nr 76 "Eriolukorra väljakuulutamine Eesti Vabariigi haldusterritooriumil" kehtestatud eriolukorrast eriolukorra juht otsustab kehtestada hädaolukorra seaduse § 31 lõigete 1 ja 3  alusel lisapiirangud Saaremaa vallas ja Muhu vallas järgmiselt. 
 
1. Kehtestada viibimiskeeld lähikontakti nõudvaid teenuseid osutavates asutustes ja muudes teenuse osutamise kohtades. Käesolevas punktis nimetatud lähikontakti nõudvad teenused on ilukirurgiateenused, ilu- ja isikuteenused ning massaaži- ja muud taastusraviteenused heaoluteenusena.
 
2. Kehtestada viibimiskeeld kõikide kaupluste, turgude, toitlustusettevõtete (sh restoranid, baarid ja kohvikud) ja raamatukogude asukohtades. 
 
3. Piirang ei laiene e-kaubandusele ja muude e-teenuste osutamisele ning ei kehti järgmistele kauplustele ja osutatavatele teenustele, sh kaubanduskeskustes asuvatele:

1) toidukauplustele;

2) apteekidele;

3) optikapoodidele;

4) pakiautomaatidele;

5) postkontoritele;

6) aianduspoodidele;

7) ehituspoodidele, kui müügisaali asemel müüakse kaupa ja väljastatakse seda teenindusluugi kaudu;

8) pangakontoritele;

9) telekommunikatsiooniettevõtete müügikohtadele;

10) kauplustele, kus müüakse või laenutatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel;

11) toitlustusettevõtetele (sh restoranid, baarid, kohvikud), kus toitu kohapeal ei tarbita, vaid toimub üksnes toidu kaasamüük.
 
4. Punktides 1 ja 2 sätestatud piirangud ei kehti viibimiskeeluga hõlmatud ala töötajate ja omaniku või tema esindaja kohta.

5. Saaremaa vallas ja Muhu vallas elav või püsivalt või ajutiselt viibiv isik, kellel ei ole COVID-19 haigust põhjustava viiruse sümptomeid, kes ei ole eriolukorra juhi 26. märtsi 2020. a korralduse nr 52 punkti 1 alapunktis 2 nimetatud haigega koos elav või samas elukohas püsivalt viibiv isik ja kes jälgib oma tervist tähelepanelikult ning järgib põhimõtet, et hoiab teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahemaad (v.a pered), välja arvatud juhul, kui see ei ole mõistlikkuse põhimõtet arvesse võttes võimalik, võib väljuda lühiajaliselt oma elukohast või püsivast viibimiskohast, et:

1) hankida elukoha või viibimiskoha läheduses korralduse punktis 3 loetletud kohtadest igapäevaseks toimetulekuks hädavajalikku (sh toit, ravimid) põhjusel, et muul viisil ei ole see võimalik;

2) minna meditsiinilistel põhjustel tervishoiutöötaja juurde;

3) minna lemmikloomaga jalutama või temaga loomaarsti juurde;

4) viia laps lasteaeda ja tuua koju;

5) minna üksi või koos perega õue jalutama või sporti tegema;

6) liikuda oma kinnistul, teha koduseid aiatöid,  metsa- ja põllumajandustöid ja käia kalal;

7) minna abistama eakaid, puudega isikuid ja teisi abivajajaid, juhul kui kasutatakse isikukaitsevahendeid;

8) minna tööle, kui isiku tööandja ei ole võimaldanud või töö iseloom ei võimalda kaugtööd.
 
6. Kehtestada korrakaitseseaduse § 28 lõike 1 alusel kõigile Saaremaa valla ja Muhu valla territooriumil elavatele ja ajutiselt viibivatele isikutele kohustus kanda kaasas isikut tõendavat dokumenti.

7. Soovitan tungivalt ettevõtjatel ja avaliku halduse ülesandeid täitvatel asutustel võimaldada töötajatele kaugtööd.

8. Nimetatud meetmed kehtivad kuni selle korralduse muutmiseni ning nende vajalikkust hinnatakse hiljemalt iga kahe nädala järel.

9. Hädaolukorra seaduse § 24 lõike 2 alusel määrata eriolukorra väljakuulutamise põhjustanud hädaolukorra lahendamiseks Politsei- ja Piirivalveametile ülesanne tagada käesolevas korralduses sätestatud liikumispiirangute kohaldamine ja järelevalve.

10. Massiteabevahendite valdajatel avaldada korraldus viivitamata, muutmata kujul ja tasuta.

11. Korralduse punktid 14 ja 710 jõustuvad 29. märtsil 2020. a ning punktid 5 ja 6 jõustuvad 30. märtsil 2020. a.

Eriolukorra meetme nõuetekohaselt täitmata jätmisel rakendatakse korrakaitseseaduse § 28 lõikes 2 või 3 nimetatud haldussunnivahendeid. Sunniraha suurus on hädaolukorra seaduse § 47 kohaselt 2000 eurot. Sunniraha, mille eesmärk on kohustada liikumisvabaduse piirangut järgima ning ära hoida viiruse levikut, võib määrata korduvalt. Sunniraha ei ole karistus.
 
Praeguse korraldusega kehtestatakse inimeste elu ja tervise ning ülekaaluka avaliku huvi kaitseks täpsemad meetmed, mis on hädavajalikud viiruse leviku tõkestamiseks. Põhjendused ja kaalutlused on esitatud korralduse seletuskirjas, mis avaldatakse Vabariigi Valitsuse veebilehel.

Korraldust saab vaidlustada esitades haldusmenetluse seaduses ette nähtud korras vaide 30 päeva jooksul arvates päevast, millal korraldusest teada saadi või oleks pidanud teada saama. Samuti saab korraldust vaidlustada esitades halduskohtule kaebuse halduskohtumenetluse seadustikus ette nähtud korras 30 päeva jooksul arvates korralduse teatavaks tegemisest. 
 
(allkirjastatud digitaalselt)

Jüri Ratas

Eriolukorra juht

Kommentaarid puuduvad