Värska võttis esimesena kasutusele taaskasutatud plastiga pudelid

uudised.ee

Värska Originaal võttis Eesti joogitootjatest esimesena kasutusele taaskasutatud plasti sisaldavad pudelid, uued liitrised pudelid sisaldavad 20 protsenti taaskasutatud plasti, kirjutab BNS.

Peagi võetakse materjal käiku kõigis Värska toodetes. 100 protsenti taaskasutatud plastist pudelitele plaanib ettevõte üle minna järkjärguliselt kümne aasta jooksul, teatas Värska. Protsendi määr sõltub tehnoloogilistest võimalustest ning tooraine kättesaadavusest.

Taaskasutatud plasti ehk rPET materjali kasutamine on ettevõttele kallim, samas kordades keskkonnasäästlikum. Sellest hoolimata ei muutu toote hind tarbija jaoks, küll aga on pudelid nüüdsest märgistatud rohelise lehekesega millel taaskasutatud plasti protsent kirjas.

"rPET pakendist tekkiv CO2 jalajälg on 79 protsenti väiksem kui esmase toorme kasutamine. Värska toodab 2 miljonit üheliitrist pudelit aastas ja taaskasutab seega 14 tonni plasti. Säästetud naftaga saaks sõita autoga näiteks 5,5 tiiru ümber maakera," rääkis Värska Originaal juhatuse esimees Urmas Jõgeva. 

Praegu on rPET materjali kasutamine joogipudelite tootmises pigem erand kui reegel. Ka Euroopa regulatsioon suunab taaskasutatud plasti tulevikus järjest enam kasutama.

Eestis jõuab üle 90 protsendi müüdud plastpudelitest tagasi ümbertöötlemisse. Tagastatud pudelid helvestatakse ning helvestest toodetakse uusi plastpudeleid ehk rPET-e, toidupakendeid ja muid tooteid. Taaskasutatud plast on sertifitseeritud toiduohutusega. 

Plastist joogipudelitele alternatiivi hetkel ei ole, seega on rPET materjalile üleminek hea valik. Tulevikus hakkavad ka korgid olema kinnitatud pudelite külge, et kogu olulise materjali tarbijatelt tagasi saada ja uuesti kasutada. Eestis tagastatakse juba praegu plastitaarat taaraautomaatidesse korgiga. 

Kommentaarid puuduvad