Kultuuriminister Tõnis Lukas: sel suvel suure rahvahulgaga kultuuriüritusi ei tule

uudised.ee

Kui veel möödunud nädalal avaldasid Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajad lootust, et äkki õnnestub neil ikkagi folgipidu juuli lõpus korraldada, siis kultuuriminister Tõnis Lukas oli esmaspäeval resoluutne ja kinnitas, et sellel suvel suure rahvahulgaga kultuuriüritusi ei tule, vahendab BNS.

Lukas tõdes, et maikuu on kindlasti erinevates formaatides piirangute avanemise aeg. “Mis puudutab kontsete ja etendusi, siis mais ja juunis neid ei toimu, ei avaaladel ega ka sisealadel,” märkis Luka. 

“Kui mais ja juunis suudame selle kurja tõve niimoodi seljatada, et oleme valmis kokkuleppel avanema, ja näitajad seda lubavad, siis võiks olla juulis ja augustis teine režiim väiksemate etenduste ja kontserdide jaoks. Aga seda välistimimustes. Sisetingimustes kultuurihooaeg enne sügist ei alga,” ütles Lukas.

Teatrid ja tõenäoliselt ka kinod saavad Lukase sõnul siseruumides planeerida sügishooaega. “Kindlasti võib aga öelda, et ükskõik, mis otsuse me teeme, siis massiüritused, jäävad sellel suvel ära,” ütles Lukas.  

Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajad avaldasid möödunud nädalal lootust vaatamata eriolukorrale siiski kuidagi folgipeo ära pidada.  “Hetkel oleme endiselt valitsuse ametliku otsuse ootel selle kohta, kas ja mis tingimustel võib juulis kultuuriüritusi korraldada. Kui olukord riigis lubab, siis folgi ka korraldame, järgides kõiki seatud piiranguid ja reegleid,” ütles Viljandi pärimusmuusika festivali programmipealik Tarmo Noormaa möödunud nädala neljapäeval BNS-ile. 

Tema sõnul on selge, et päris tavapärasel moel seda teha ei saa ehk välismaa esinejate asemel keskendutakse sel juhul rohkem Eesti esinejatele. “Mõtleme siiski ka alternatiivsete variantide peale juhuks, kui sel aastal festivali Viljandis korraldada ei saa – näiteks virtuaalne festival,” ütles Noormaa. 

“Seega siis lõplikku otsust veel pole, aga töö eri suundadel käib,” lisas Noormaa. 

XXVIII Viljandi pärimusmuusika festival peaks aset leidma 23.-26. juulil. Festivali teemaks on “Kokkumäng”. 

Kommentaarid puuduvad