Vabaerakond ja Elurikkuse Erakond plaanivad ühinemist

uudised.ee

Eesti Vabaerakonna ja Elurikkuse Erakonna juhatused jõudsid läbirääkimistel ühiste kavatsuste memorandumini, kus tehakse liikmetele ettepanek kahe erakonna baasil luua uus erakond, vahendab BNS.

„Eelmisel nädalal esitasime liikmetele tutvumiseks ja arutlemiseks dokumendi, kuhu kahe erakonna programmide baasil sai kirjeldatud ühised olulised põhimõtted. Selle nädala jooksul ootame küsimusi ja nädala lõpus teeme kokkuvõtte arutelust,“ ütles Elurikkuse Erakonna läbirääkimiste juht Rainer Kuuba pressiesindaja teatel.

„Seejärel paneme esimesel võimalusel memorandumi liikmetele hääletusele, kui tuleb positiivne otsus, siis saame teha järgmised sammud. Meie jaoks oli mõnevõrra üllatav, kui palju oli sarnast meie platvormides ning kui vähe vasturääkivusi, sestap on igati loogiline, et need kaks erakonda ühendada suuremaks jõuks, kes seisaks looduse ja demokraatia eest," rääkis Kuuba.

„Erakondi ühendades ei ole antud juhul tegemist ülevõtmise või allaneelamisega, ühinevad kaks võrdse suurusega erakonda, kelle maailmavaade on väga sarnane,“ rääkis Vabaerakonna juhatuse esimees Heiki Lill. „Kui see protsess peaks lõpuni jõudma, siis sünnib uus erakond, millel on juba tuhatkond liiget ning mis on ka geograafiliselt paremini riiki kattev, mis omakorda loob head eelised järgmise aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisteks."

"Erakondade ühendamine ei saa olema väga kiire protsess, sest seadustest tulenevalt peavad kõik otsused kinnitama mõlema erakonna üldkogud, millede kokku kutsumine vähemalt meil peab olema ühekuuse etteteatamise tähtajaga ja eks vahepealsed piirangud ole ka neid koosolekuid edasi lükanud. Parimal juhul me räägime juuli keskpaigast. Aga tark ei torma ja kiire meil hetkel pole. Mõlemad erakonnad toimivad omasoodu ka praegu edasi," ütles ta.

„Erakond on vaid töövahend poliitika tegemiseks. Pole mõtet hambad ristis tema juriidilisest kehast või nimest kinni hoida. Riigikogu valimistel saime aru, et meil on aktiivseid liikmeid juurde vaja ja sestap alustasime eelmisel sügisel konsultatsioone teiste parlamendiväliste erakondadega, et ühisosa kaardistada” ütles Elurikkuse Erakonna juhatuse liige Lauri Tõnspoeg.

"Väga kiiresti sai selgeks, et Vabaerakonnaga on meil kõige rohkem ühist ja et mõned teised hoiavad kiivalt oma erakonnast kinni, mitte ei keskendu seatud eesmärkide saavutamisele. Tänases poliitilises olukorras on uusi jõude väga vaja, et päästa meie elukeskkond ja metsad rahamaiaste kartellierakondade küüsist. Elurikkuse platvorm nägi juba ette tulevaid kriise ning pakkus lahendusi, kuidas nende kahjusid saaks minimeerida," lisas ta.

Tõnspoja sõnul jõudis esimene kriis kätte viiruse näol, aga majanduskriis on alles algamas ning keskkonnakriisid, rändekriisid ja paljud muud on veel ees. "Targalt toimetades suudame neist rahvana läbi tulla võimalikult väheste kadudega, aga selleks on vaja teha ühiste eesmärkide nimel koostööd ja nende kahe erakonna ühinemine on meie poolt järgmine samm õiges suunas.“

Kui erakondade liikmed kiidavad ühinemiseplaani heaks, siis valitakse mõlema erakonna liikmete poolt välja uue erakonna nimi ning juhatused valmistavad ette liitumislepingu, mis omakorda peab saama liikmete heakskiidu. Uue erakonna täpsema platvormi kirjutavad seejärel juba mõlema erakonna liikmed koos.

Kommentaarid puuduvad