ÜRO: pandeemia tekitab suletud põlvkonna

uudised.ee

COVID-19 pandeemia on põhjustanud kogu maailmas tööpuuduse järsu kasvu, mis on tabanud eriti rängalt noori, tõdes ÜRO tööorganisatsioon kolmapäeval, vahendab BNS.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) värskest uuringust selgub, et koroonakriis on avaldanud ebaproportsionaalselt suurt mõju noortele. Iga kuues alla 29-aastane inimene on tööta jäänud.

Kriis võib ahendada veel aastateks nende töö- ja karjääriväljavaateid

"Ma ei usu, et on liialdus rääkida suletud põlvkonna ohust," ütles ILO juht Guy Ryder pressikonverentsil ja hoiatas, et koroonapandeemia mõju noorte töövõimalustele võib kesta kümme aastat ja kauemgi.

"Me taastume pandeemiast, kuid paljud noored inimesed jäävad lihtsalt ripakile. Need arvud on suured."

"Oht peitub selles, et esialgne hoop noortele kestab kümme aastat või kauem," lisas Ryder.

Juba enne koroonakriisi oli noorte töötuse tase 2019. aastal 13,6 protsenti, mis on kõrgem kui ühegi teise vanuserühma puhul. Maailmas oli 267 miljonit noort, kes ei töötanud ega õppinud.

ILO uuringu põhjal kaob koroonakriisi tõttu 2020. aasta teises kvartalis maailmas 2019. aasta viimase kolme kuuga võrreldes 10,7 protsenti töötundidest. See teeb kokku 305 miljonit töökohta.

ÜRO tööorganisatsioon ütleb mitme riigi värsketele andmetele tuginedes, et veebruarist alates on noorte töötus tohutult kasvanud, ja eriti hull on noorte naiste olukord.

Näiteks Kanadas kasvas üldine töötuse määr veebruarist aprillini kuue protsendi võrra, noorte meeste oma aga 14,3 ja noorte naist töötus 20,4 protsendi võrra ulatudes vastavalt 27,1 ja 28,4 protsendini.

Sama trend ilmneb ka USA-s ja mitmes teises riigis.

Kommentaarid puuduvad