RMK hakkab üraskiga asustatud püünispuid metsast välja viima

uudised.ee

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) üraski lendluse seirealadelt laekunud teabe põhjal on ürask nüüdseks ärganud talveunest nii Põhja- kui Lõuna-Eestis, mistõttu RMK hakkab üraskiga asustatud püünispuid metsast välja viima, vahendab BNS.

Tänavuse jaheda kevade tõttu algas kuuse-kooreüraskite lendlus tavapärasest hiljem, teatas RMK pressiesindaja neljapäeval BNS-ile. Viimaste päevade soojad ilmad on aga üraskid liikvele ajanud ning kahjurid on kuuski asustamas. RMK üraski lendluse seirealadelt kogutud info põhjal on lendlus kõige aktiivsemaks muutunud Lõuna- ja Kesk-Eestis, veidi tagasihoidlikum on lendlus saartel ja Põhja-Eestis.

Kätte on jõudnud aeg viia metsast välja varem langetatud tormiheide ja üraskitega asustatud püünispuud, et ennetada üraski levimist veel tervesse ja kahjustamata metsa. „Metsamajandaja jaoks tähendab see seda, et okaspuu metsamaterjal tuleb kiiresti kokku vedada ja metsast ära toimetada enne, kui ürask terveid kuuski jõuab kahjustama hakata,“ rääkis RMK juhatuse liige Tavo Uuetalu.

Alates 20. märtsist tegi RMK üraskitõrje eesmärgil lageraiet 450 hektaril. Lisaks likvideeriti sanitaarraie käigus nii väiksemaid üraski kahjustuskoldeid kui ka üraski levikut soodustavaid tormikahjustusi sel kevadel kokku 1300 hektaril. Tõrjetöid tehti RMK teatel kõige suuremate kahjustustega puistutes, kus langetasime juba kahjustatud kuuski ja üraskite lõksu meelitamiseks ka püünispuid. Tänase seisuga on RMK hallatavas majandusmetsas tuvastatud eelmisel aastal tekkinud üraskikahjustusi ligi 3000 hektaril.

„RMK pole kunagi varem nii suures mahus teinud kuuse-kooreüraski tõrjeks vajalikke metsakaitselisi töid. Oleme sel kevadel väga palju õppinud ja saadud kogemused on meile suureks abiks üraskikahjustuste laienemise peatamisel. Tänavukevadine lahing võib olla läbi, aga sõda veel jätkub – seirame ja likvideerime ka tulevikus värskeid üraskikahjustusi,“ sõnas Uuetalu.

Nüüdsest saavad huvilised ka oma silmaga vaadata üraski toimetusi RMK üraskikaamera vahendusel. Kaamera on üles seatud Lääne-Virumaale Ussimäe külla ning otseülekannet püünispuud kahjustavast üraskist saab näha riigimetsa YouTube kanalist.

Täpsemalt saab lugeda üraski tekitatud kahjudest ja üraskitõrjetöödest üraskitõrje kodulehelt.

Kommentaarid puuduvad