Uuring: paljud ettevõtted jätkavad tööd distantsilt

uudised.ee

Paljud ettevõtted jätkavad ka pärast eriolukorra lõppu tööd distantsilt, samuti on nii mõneski firmas muutunud tööaeg ja -roll, selgus CV-Online Estonia korraldatud küsitlusest, vahendab BNS.

Küsitlusest selgus, et 18 protsenti ettevõtetest jätkavad endiselt tööd tervenist ning 26 protsenti osaliselt distantsilt. Distantsilt töötamist võimaldab töö iseloom ja ettevõtte kultuur. Kaugtööd pole võimaldatud 38 protsenti inimestele ja seda peamiselt valdkonna eripära või töö iseloomu tõttu.  

Küsitlusest selgus, kui palju on muutunud tööaeg ja roll. Selgus, et 61 protsenti inimestest on tööroll pärast koroonakriisi jäänud samaks, kuid 13 protsenti on kaotanud töö. Töömahu vähenemist tajub 11 protsenti ja suurenemist viis protsenti.  

Töötasu on jäänud samaks 53 protsendil inimestest ja enim on seda toonud välja inimesed, kes töötavad avalikus sektoris, hariduses, kuid osaliselt ka tootmisvaldkonnas. Töötasu on vähenenud ennekõike kaubanduse, hotellindus/turism ja tootmisvaldkonnas, kus see on juhtundu 21 protsendil. Küsitlus andis kinnitust, et palga vähendamise tõttu vaatab uue töökoha otsingul ringi vaid 26 protsenti inimestest. 

Oma tavapärasest positsioonist madalamale positsioonile on kandideerinud 17 protsenti inimestest, sest pole leidnud endale sobivaid tööpakkumisi või on konkurents olnud liiga suur olemasolevale positsioonile. 73 protsenti on aga öelnud, et nemad kandideerivad ikka samaväärsetele positsioonidele.

“Näeme hüppelist külastatavuse kasvu CV.ee lehel ja kindlasti see kasv lähikuudel jätkub. Tööandjad on taas laiem kandidaatide valiku ees, mistõttu muutuvad tööotsijad kindlasti töökohti valides paindlikumaks. Varasemast olulisemaks saab tööotsijate toetamine, kuidas end tööturul nähtavaks teha sobivatele tööandjatele ning CV-de uuendamine, mis unarusse on vajunud tuleks kindlasti nüüd ette võtta," kommenteeris küsitluse tulemusi CV-Online värbamis- ja teenindusjuht, Maris Viires.

Tööandjate hirm, et inimesed hakkava nüüd aktiivselt kandideerima, on igati õigustatud, sest küsitluse tulemustest selgus, et tööd ei otsi praegu 36 protsenti inimestest, ülejäänud 64 protsenti vaatavad aga turul ringi. Aktiivselt erialast tööd otsib 11 protsenti inimestes, oma praegusest positsioonist madalamat tööd 13 protsenti. Vahetevahel vaatab erialaseid tööpakkumisi 26 ja oma positsioonist madalaimaid pakkumisi 14 protsenti. 

Vastajad tõid esile, et pärast kriisi on nende arust inimesed muutunud ettevaatlikumaks, kohati närvilisemaks. Valitseb palju teadmatust ja sellega tuleb osata kohaneda. Mitmed tõid esile, et praegune töökorraldus on märgatavalt meeldivam oma paindlikkuse tõttu. Harjumatu on endiselt vähene suhtlus, mis kaugtöö puhul on liikunud pigem ekraanidesse.

CV-Online Estonia viis uuringu läbi 20.-26. mail, küsitledes 1500 inimest üle Eesti. 

Kommentaarid puuduvad