Laupäeval toimub üle-eestiline loodusvaatluste maraton

uudised.ee

Laupäeva keskpäeval stardib 24-tunnine üle-eestiline loodusvaatluste maraton, mille raames kutsub Eesti Loodusmuuseum Tallinnasse Maarjamäele elurikkust uurima ja kaardistama – lisaks saab igaüks otseülekande vahendusel kuulata loodusmuuseumi spetsialistide tutvustusi sealse ala liigirikkusest.

"Maarjamäe on kogu Euroopa kontekstis väga eriline koht –  rikkaliku loodusega suur paekivipaljand keset linna," ütles loodusmuuseumi zooloog Lennart Lennuk. "Siin leidub väärtuslikke elupaiku, loopealset ja klindialust metsa. Paekivi paljand peidab endas jälgi keskkonnast, mis valitses siin piirkonnas sadu miljoneid aastaid tagasi."

Laupäeval kell 12 algava vaatlusmaratoni eesmärk on 24 tunni jooksul kirja panna võimalikult palju erinevaid liike. Vaatluste tegemine on jõukohane kõigile, selleks ei ole vaja loodusteaduslikke eelteadmisi, vaja on vaid vaatlusalale kohale minna ja ümbritsevat märgata. Vajalikud abimaterjalid ja juhendid leiab loodusmuuseumi kodulehelt.

"Igaüks võib olla loodusuurija ja koguda oma vaatlustega väärtuslikku infot. Looduse vaatlemine on imelihtne ja selleks ei pea olema spetsialist ega isegi liike tundma – piisab, kui õppida käsitlema oma nutiseadet," julgustas Lennuk kõiki osalema.

Laupäeva keskpäeval alustab Eesti Loodusmuuseum ka otseülekandega Maarjamäe vaatlusalalt. Otseülekannet saab jälgida kella 12–15 Loodusmuuseumi Facebook'i lehel ja Youtube'i kanalis. 

"Ülekandes tutvustame Maarjamäe loodusala läbi erinevate spetsialistide pilgu – see, mida märkab loodusrajal geoloog, botaanik või zooloog, võib olla väga erinev. On põnev, kui mitme nurga alt võib loodust vaadelda ühe ja sama koha peal," selgitas Lennuk.

Hilisõhtul algusega kell 23 toimub Maarjamäe vaatlusalal avalik ööliblikate ja nahkhiirte vaatlus. Ööliike on uurima oodatud kõik huvilised. Nii nagu ka päevaste iseseisvate vaatluste tegemise ajal, tuleb ka õhtusel sündmusel kinni pidada kõikidest kehtivatest ettekirjutustest, sh 2+2 reeglist. 

Kokku on tänavu loodusvaatluste maratoni raames üle Eesti 26 erinevat vaatlusala, kus igaüks võib ööpäeva jooksul loodust vaadelda. Maratoni käigus tuleb osalejatel erinevatel vaatlusaladel 24 tunni jooksul kirja nii palju kohatud liike kui võimalik - taimi, seeni, loomi. Vaatlused sisestatakse andmeportaali, kus need on avalikult kõigile kättesaadavad (välja arvatud esimese kaitsekategooria liigid). Vaatluses märgitakse vaatlemise aeg, koht ja liik ning võimalusel lisatakse ka foto või video, mis aitab teadlastel hiljem täpset liiki määrata.

Kommentaarid puuduvad