Tiirutavad motovarjurid häirivad Pirita elanike rahu

uudised.ee

Kuna viimastel kuudel on Pirita linnaosavalitsuse poole pöördunud mitmed sealsed elanikud ja kurtnud müra pärast, mida motovarjurid tekitavad, palus linnaosavanem Tõnis Liinat lennuametil reguleerida või piirata motovarjurite lendamist rannaala ja muude rahvarohkete paikade kohal.

“Mitmed Pirita elanikud on avaldanud pahameelt motoparaplaanide lendamise kohta, et need tiirutavad hilisõhtul ja väga madalal tihedalt asustatud piirkondade kohal tekitades müra. Kirglik poleemika motovarjurite tegevuse üle käib ka Pirita sotsiaalmeedia gruppides,” ütles Liinat pressiteate vahendusel.

“Kas ikka peavad õhtuti meie peade kohal tiirlema mootoriga langevarjurid? Ilmselt ei peaks. Eelmisel aastal sai räägitud, et majade kohal ei tohi lennata. Tundub, et ega nendel karlssonitel enne ei mõika, kui ettekirjutus tuleb. Ühel talvel lendas üks isegi jõululaupäeval surnuaia kohal. Normaalne see pole,” pahandas üks elanikest sotsiaalmeedia kommuunis.

“Ka ekstreemsportlased peavad arvestama ohutuse ja teiste inimestega,” soovis teine.

Sotsiaalmeedia kaudu on linlased teinud ettepaneku, et motoparaplaanide lendamine toimuks mõistlikul kellaajal ja kõrgusel ehk umbes 100 meetri kõrgusel ega häiriks majade kohal tiirutades elanike privaatsust ja rahu.

Liinat sõnas, et motovarjude probleem pole Pirital uus, vaid sellest on saanud saaga, mis kord vaibub ning kevadeti ja suve saabudes jälle päevakorda tuleb, sest mõni leiab, et õige aeg on lennata hilisõhtul või valida marsruut mööda rannariba ja lennata ohtlikult madalal.

“Olen omalt poolt juhtinud motoharrastajate tähelepanu sellele, et nad ei tohi oma tegevusega teiste elanike rahu häirida, kuid ikka on neid, kes ei lähtu ohutu lennu põhimõtetest ega arvesta teistega,” nentis Liinat. “Minu ettepanek lennuametile on leida võimalusi piirata või keelata lendamine rannaalade ja rahvarohkete paikade kohal, sest ekstreemsport sellistes kohtades ei ole ohutu.”

“Sellise tehnikaga lendamisel nõuab ohutust, et piloot jälgiks maapinda ning peaks silmas võimalikku hädamaandumise vajadust. Lennumasina mass on suur ning rannas võib olla ohtlik või ebasobiv tuul, mis seab ohtu nii piloodi kui ka puhkajate elud,” selgitas Liinat. “Seega on madalalt üle inimeste peade lendamine rannas või mujal Pirital lubamatu.”

Liinat lubas, et kindlasti jätkatakse selgitustööd ekstreemse ala harrastajate hulgas ning eesmärk on, et kõik inimesed tunneksid end Pirital turvaliselt.

“Kellegi tegevus ei tohi häirida teiste inimeste rahu ja privaatsust ega tekitada ohtu. Pirital on ruumi kõigile – nii maal, vees kui ka õhus. Loodan inimeste mõistlikkusele ja lennuameti abile leida võimalusi motovarjude lendamist Pirita kohal reguleerida,” lisas Liinat.

Kommentaarid puuduvad