Esmaspäevast saab lennujaamas ja sadamas koroona antikehi testida

uudised.ee

Esmaspäeval alustab terviseamet Tallinna sadamas ja lennujaamas kahenädalast tasuta kiirtestimist koroonaviiruse antikehade määramiseks.

Testi abil saab tuvastada, kas inimesel on selle viirusega olnud kokkupuude ehk kas haigus on tõenäoliselt läbi põetud. Testimisel kasutatakse riigile annetatud antikehade määramise kiirteste, teatas terviseamet.

Testimine on vabatahtlik ning mõeldud Eesti elanikele, kes reisivad Tallinna sadama ja Tallinna lennujaama kaudu. Reisijatele on testi tegemine tasuta. Peale testi tegemist täidab isik ka küsimustiku, mis on abiks testitulemuste interpreteerimisel ning annab hiljem võimaluse hinnata, kui paljudel Eesti elanikel on koroonavastaseid antikehi. Testi jaoks vajalik vereproov võetakse näpuotsast.

Vastavalt valitsuse korraldusele peab terviseamet ka korraldama avaliku kiirtestimise Tallinna sadamas ja lennujaamas alates esmaspäevast ning töötama välja edasise tegevuskava, et riigile annetatud kiirtestid saaksid ära kasutatud. Kui huvi testimise vastu on suur, võidakse testimisperioodi pikendada.

Terviseamet tuletab meelde, et koroonaviiruse leviku vältimiseks tuleb hoolikalt käsi pesta, haigena koju jääda ja kaaskodanikele piisavalt hingamisruumi jätta. Koroonaviirus levib nakkuslikult inimeselt tervele eelkõige lähikontakti teel. Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui 2 meetrit.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Kommentaarid puuduvad