Eesti parima toiduaine konkursil selguvad esimesed võitjad

uudised.ee

Märtsis eriolukorra tõttu peatunud Eesti parima toiduaine konkurss saab uuesti hoo sisse ning teisipäeval ja kolmapäeval viiakse läbi hindamised, kus valitakse eri kategooriate parimad tooted, mis edaspidi pakendil konkursi hõbemärki kanda saavad, vahendab BNS.

Tallinna Teeninduskoolis kogunev hindamiskomisjon valib täna võitjad piimatoodete, pagaritoodete, valmistoidu, kastmete ja magustoitude hulgast. Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul on esimesel hindamispäeval kõige tihedam konkurents piimatoodete kategoorias, kuhu esitati 18 toodet. 

„Piimatoodete kategooria on läbi aastate väga populaarne olnud. Eestlased armastavad piimatooteid ja ettevõtted näevad palju vaeva, et tabijatele alatasa midagi uut ja põnevat pakkuda. Piimatoodete kategooria on äärmiselt mitmekesine – sel aastal on võistlustules näiteks toorpudrud, erinevad jogurtimaiused, kodu- ja sulajuustud,“ kommenteeris Potisepp.   

Kolmapäeval tuleb komisjoniliikmetel anda hinnang liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. Kõige tihedam rebimine käib lihatoodete vahel, kus selgub parim 21 toote hulgast. 

Tooteid hindab komisjon, kuhu kuuluvad toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduvaldkonnaga seotud inimesed. Et täita valitsuse kehtestatud soovitusi inimeste kogunemise piirangute osas, on vähendatud komisjoni liikmete arvu üheksale. „Sel aastal on kõik asjad veidi teistmoodi, nii ka Parima Toiduaine konkurss. Hindamiskomisjon on küll väike, kuid tegu on äärmiselt hoolikalt valitud toiduvaldkonna tippekspertidega ning olen kindel, et nende valikut saab usaldada,“ sõnas Potisepp. 

Komisjon hindab toodete puhul nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Üldkonkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv. 

Ühtekokku osaleb tänavu Eesti parima toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki. 

Kommentaarid puuduvad