Pirita rand on sinivetikavaba

uudised.ee

Kui näiteks Peipsi järve äärsed suvitajad on hädas kohati vohavate sinivetikatega, siis Pirita rannas pole reede hommikuse seisuga adru ega sinivetikaid.

“Kuna ilmad on palavad ja juba on tulnud teateid sinivetika vohamisest veekogus, näiteks Peipsi järves, siis on puhkajad küsinud ka Pirita linnaosa valitsuselt, kas Pirita rannavesi on puhas,” sedastas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ta sõnas, et Pirita on ametlik avalik suplusrand, mille kohta on olemas veekvaliteedi andmed, rand on hooldatud ja korrastatud ning ranna üle tehakse järelevalvet. “Muu hulgas teeb terviseamet regulaarselt veeproove. Viimati võttis terviseamet veeproove Pirita rannas 8. juunil ning analüüsitulemuste järgi antud pikaajaline hinnang oli väga hea,” märkis Liinat ja kinnitas, et Pirita rannas pole ei adru ega sinivetikaid.

Kuna sinivetikad on soojalembelised, siis nende massesinemised on tavalisemad juulis ja augustis ning siis on ka Soome lahel sinivetikad. Kuhu randa nad satuvad, sõltub tuule suunast. Kui on maatuul, puhub see vetika rannast ära, kui on meretuul, tuleb suure veega koos randa ka sinivetikaid. 

“Soovitan enne rannamõnude nautimist uurida, kas rand on ametlik supluskoht ja kas ranna kohta on olemas veekvaliteedi andmed. Need leiab terviseameti kodulehelt,” ütles Liinat ja lisas, et kui keegi märkab supelrannas sinivetikaid, tuleks sellest kohe teavitada kohalikku omavalitsust ja terviseametit.

Kommentaarid puuduvad