Uuring: 15 protsendil on viimastel kuudel palk vähenenud

uudised.ee

Viimaste kuude jooksul on 15 protsenti töötajatel töötasu võrreldes aasta algusega langenud, selgub Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee suurest tööturu-uuringust, milles osales üle 11 000 töötaja ja tööotsija. 

Kui eelmisel kevadel oli põhipalk aastaga langenud vaid kolmel protsendil vastajatel, siis tänavu oli palgalangust ainuüksi aasta algusega võrreldes tundnud juba 15 protsenti töötajatest. Põhipalga languse põhjus on 70 protsendi töötajate hinnangul eriolukorrast tingitud piirangute mõju tööandja tegevusele. Lisaks tõi pea iga viies vastaja ehk 24 protsenti välja, et töötasu langetati töökoormuse vähenemise tõttu.

Põhipalga langus oli enamasti 21–30 protsenti ja seda mõjutas tõenäoliselt suuresti ka töötasu hüvitise meede, mille üks tingimus oli töötasu või töökoormuse vähendamine minimaalselt 30 protsendi võrra. Eelmisel kevadel oli põhipalk vähenenud sagedamini 20 protsenti või rohkem ja see oli enamasti tingitud töökoha vahetamisest ning teise organisatsiooni tööle minekust.

„Palgalangust mõjutab ka töötajate hirm oma töökoha kaotuse pärast, mistõttu ollakse rohkem valmis nii töökoormuse kui ka töötasu vähenemiseks. Uuringu tulemustest selgub, et enamik töötajatest ehk 66 protsenti oli mõelnud töökoha kaotuse peale, 11 protsenti mõtles sellele sageli. Selline olukord on andnud  tööandjatele töökorralduse ja töötasude muutmisel selge jõupositsiooni, mida lisaks stimuleeris töötasu hüvitise meede,“ kommenteeris uuringu tulemusi Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder.

Tööportaali CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt lisas, et tervisekriisi alguses kadus Eesti tööturult suur osa tööpakkumistest, mis tekitas töövõtjates ebakindlust uue töö otsimisel, sest  senise töökohaga samaväärse töö leidmine võis osutuda keeruliseks. „Tööpakkumiste arv hakkas enamikus sektorites maikuus kiirelt taastuma ja pakutavate ametikohtade arv on kasvanud ka juunis. Seega on töö leidmise võimalused lähikuudel võrreldes märtsi- ja aprillikuuga märkimisväärselt paranenud.“

Lisaks tõi 17 protsenti vastajatest välja, et nende palk on aasta algusega võrreldes hoopiski tõusnud. Palgatõusu suurus jäi enamasti 5–10 protsendi piiresse ja palka tõsteti enamasti ettevõtetes, kus vaadatakse regulaarselt aasta alguses palgad üle ning korrigeeritakse töötasu. Lisaks tõi 16 protsenti palgatõusust osa saanud töötajatest välja, et palka tõsteti, sest tööülesanded muutusid.

Palgainfo Agentuur küsitleb koostöös Eesti suurima tööportaaliga CVKeskus.ee tööandjaid ning töötajaid ja tööotsijaid kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Mais toimunud uuringus osales 11 112 töötajat ja tööotsijat. Agentuuri uuringud on osalejate arvult kõige suuremad tööturu- ja palgauuringud Eestis.

Kommentaarid puuduvad