Kaljulaid: Saksamaa visiit näitab kahe riigi tugevaid suhteid

uudised.ee

Pühapäeval Saksamaa visiiti alustanud president Kerst Kaljulaid märkis, et tema lähetus näitab Eesti ja Saksamaa tugevaid suhteid. 

"Nii nagu minu jaoks on see esimene välisvisiit pärast kroonviirusest tingitud kriisi lahvatamist, on see ka Saksamaa jaoks esimene kõrgel tasemel visiit, mis vastu võetakse. Eks räägib seegi meie kahe riigi tugevast ja erilisest suhtest, mida tähistame esmaspäeval üheskoos Saksamaa liidupresidendi Frank Walter Steinmeieriga Eesti saatkonnas Berliinis saatkonna sajandal sünnipäeval," kirjutas Kaljulaid sotsiaalmeedias. 

Kaljulaidi sõnul põikas ta veel enne Berliini saabumist pühapäeval Saksimaale Dresdeni lähistele, kus kohtus Saksimaa liidumaa peaministri Michael Kretschmeriga ning kus asub Eesti-Saksa tehnoloogiaettevõtte Skeletoni tehas. 

„Visiidiga tähistame Eesti saatkonna aastasada ja seeläbi kahe riigi diplomaatilisi suhteid. Eesti riigipea visiit on ka esimene ametlik visiit, mille Saksamaa peale piiride taasavamist vastu võtab ja see näitab meie suhete erilisust,“ ütles presidendi välisnõunik Lauri Kuusing. „Saksamaa on Euroopa mootor ja järgmise Euroopa Liidu Nõukogu eesistujariigina on tal ka on oluline roll selles, et Euroopa kroonviiruse põhjustatud kriisist edukalt väljuks. On selge, et Euroopa peab siin olema ühtne ja see on olulisem kui kunagi varem.“

Ka Saksamaa eesistumise fookuses on ühe teemana digi ja Eesti digikogemusest räägitakse ka Saksamaa töösturite liiduga kohtumisel. Eesti on oma e-riigi lahendustega eeskujuks ja omavahel arutataksegi seda, kuidas tõugata tagant digiarenguid Saksamaal ja sealt edasi ka Euroopa Liidus laiemalt. Lisaks soovib Kaljulaid kuulda, milline on olnud sealsete ettevõtete kogemus rohepöörde tegemisel ja kuidas saaks samu võtteid ka Eestis kasutada.

Saksamaa kaalukaima mõttekoja Körber Stiftungiga räägib riigipea julgeolekust NATO idatiival ja Eesti e-riigist, samuti kolme mere tippkohtumisest, mida võõrustame oktoobris Eestis ja kuhu Saksamaa liidupresident on kutsutud.

Visiidi käigus on plaanis intervjuud Saksa väljaannetele Die Welt ja ZDF.

Riigipea saabub tagasi Eestisse teisipäeva õhtul.

Kommentaarid puuduvad