EKI toidukorv kallines teises kvartalis aastaga 2 protsendi võrra

uudised.ee

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines teises kvartalis aastavõrdluses 2 protsendi ehk 1,54 euro võrra 79,59 euroni, võrreldes selle aasta esimese kvartaliga kallinesid toidukulud 1,95 protsenti ehk 1,48 eurot.

EKI hinnangul jääb tänavu kolmandas kvartalis toidukorvi kallinemine ühe protsendi piiresse, selgub EKI värskest konjunktuuriuuringust.

Piimasaadused odavnesid juunis aastavõrdluses 1,7 protsenti ja neile kulub neljaliikmelisel perel nädalas 17,65 eurot.  Koor odavnes aastavõrdluses 9,8 protsenti, piim-keefir 2,5 protsenti, kohupiim 2,3 protsenti ja või 1,4 protsent. Aastaga kallines piimasaadustest vaid juust, seda 8,4 protsendi võrra.

Lihasaaduste maksumus ostukorvis oli juunis mullusega võrreldes 5,4 protsenti suurem ja ulatus 22,44 euroni. Suitsulihatootesid kallinesid 10,2 protsenti, keeduvorst 7,5 protsenti, liha 4,3 protsenti ja hakkliha 3 protsenti.

Kulutused aiasaaduste ostmisele vähenesid aastaga 0,2 protsenti 8,65 eurole nädalas. Juurvilja ostukulud pere nädala toidukorvis olid 26,6 protsenti ja kartuli ostukulud 5,2 protsenti madalamad kui mullu juunis. Õunte maksumus oli aga 40,8 protsenti aastatagusest suurem.

Teraviljasaaduste ostukulud toidukorvis suurenesid aastavõrdluses 7 protsendi võrra 11,28 euroni nädalas. Enim kasvas ostukulu saiale-sepikule ning leivale, vastavalt 10,3 protsenti ja 6 protsenti.

Kulutused kalale vähenesid aastaga 9,1 protsenti 2,61 eurole, kanamunade ostukulud kasvasid 9,9 protsenti 1,89 euroni nädalas.

Kohvi ostukulu ostukorvis oli 6,9 protsenti, suhkrul 6,8 protsenti, margariinil 4 protsenti ja kondiitritoodetel 1,9 protsenti väiksem kui aasta tagasi. Tee ja limonaadi maksumus oli ostukorvis vastavalt 9,6 protsenti ja 8,8 protsenti suurem kui aasta tagasi.

Kommentaarid puuduvad