Tarbijahinnaindeks langes juunis ühe protsendi võrra

uudised.ee

Tarbijahinnaindeks langes juunis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 1 protsendi võrra; selle aasta maiga võrreldes aga tõusis 0,9 protsenti, enim mõjutas hindu elektri hinnatõus.

Eelmise aasta juuniga võrreldes olid kaubad 0,8 protsenti ja teenused 1,2 protsenti odavamad, teatas statistikaamet.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutas tarbijahinnaindeksit maiga võrreldes enim kodudesse jõudnud elektri 13,2-protsendiline hinnatõus.

"Oluliseks mõjutajaks oli veel hariduse ja lasteasutuste indeksi tõus, mille tingis kohalike omavalitsuste otsus võtta pärast eriolukorra lõppemist lasteaedades taas kohatasu," selgitas Trasanov

Ta lisas, et samuti lõppesid kohalikule transpordile eriolukorra ajaks kehtestatud soodustused, mis koos bensiini 3,2-protsendilise kallinemisega viisid ka transpordi suuremate mõjutajate hulka.

Eelmise aasta juuniga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütuse hinnalangus – diislikütus oli 25 protsenti ja bensiin 12,5 protsenti odavam.

Suurem mõju indeksi muutusele oli ka eluasemeteenustel, kus kodudesse jõudnud elekter oli 7,6 protsenti ja üür 11,7 protsenti mullusest odavam.

Majutusteenuste hinnalangus oli ligi 30 protsenti.

Vastupidises suunas mõjutas indeksi muutust enim toidu ja mittealkohoolsete jookide kallinemine. Põhiosa sellest andis puuvilja 22-protsendiline ning liha ja lihatoodete 7,5-protsendiline hinnatõus. Toidukaupadest odavnesid sama ajaga enim kartul 38 protsendiga ja värske köögivili 19 protsendiga ning 27 protsendi võrra kallinesid värske puuvili ja marjad.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad langesid eelmise aasta juuniga võrreldes 7,5 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 0,8 protsenti.

Kommentaarid puuduvad