Deutsche Banki trahviti Epsteini ja Danske Eesti ülekannete pärast

uudised.ee

Deutsche Bank on nõustunud tasuma 150 miljonit dollarit trahvi tõsiste puudujääkide eest, mis on muu hulgas seotud USA ärimehe Jeffrey Epsteini ja Danske Eesti rahaülekannetega, vahendab BNS.

Trahvist teatas teisipäeval New Yorgi osariigi finantsjärelevalve amet DFS.

Amet väitis, et pank oli jätnud hooletuse Epsteini nimel tehtud ülekannete järelevalve, ehkki Epsteini varasema kriminaalse tausta kohta oli saadaval palju avalikku teavet.

Deutsche Bank vahendas miljonite dollarite ulatuses rahaülekandeid, mis Epsteini tausta tõttu oleks nõudnud täpsemat uurimist, seisab DFS-i avalduses.

Muu hulgas vahendas pank makseid isikutele, kelle kohta väideti avalikult, et nad tegutsesid Epsteini kaasosalistena noorte tüdrukute seksuaalses ärakasutamises.

Deutsche Banki tegevusetus puudutas ka Danske Banki rahapesuskandaaliga seotud Eesti üksust. 

DFS-i hinnangul ei rakendanud Saksa pank vajalikke meetmeid, et takistada Danske Eesti üksusel teha Deutsche Banki New Yorgi pangakontode kaudu kahtlaseid miljarditesse dollaritesse ulatuvaid ülekandeid.

DFS-i juhi Linda Lacewelli sõnul ei jälginud Deutsche Bank piisava hoolega kõrge riskiga klientide tegevust. 

"Eriti Jeffrey Epsteini juhtumi puhul, kuigi teadis Epsteini kohutavat kuritegelikku ajalugu. Pank ei suutnud andestamatul moel avastada või takistada miljonite dollarite ulatuses kahtlasi rahaülekandeid," seisab Lacewelli avalduses.

Jeffrey Epstein suri mullu augustis New Yorgi vanglas kohtuprotsessi oodates. 66-aastase Epsteini surma peetakse enesetapuks.

Epsteini süüdistati selles, et ta oli maksnud aastail 2002-2005 seksi eest kümnetele alaealistele tüdrukutele. Noorimad ohvrid olid arvatavalt 14-aastased. Ta ise eitas oma süüd. Epstein oli juba varem seksuaalkuritegudes süüdi mõistetud. 

Kommentaarid puuduvad