Euroopa Parlament kiitis heaks vastuolulise maanteepaketi

uudised.ee

Euroopa Parlament on heaks kiitnud niinimetatud mobiilsuspaketi, mis on maanteetranspordi sektori reform, millele on vastu Baltimaad ja veel kuus liikmesriiki, vahendab BNS.

Eurosaadikud kiitsid heaks kompromissi mobiilsuspaketi osas, milleni jõuti detsembris.

Lisaks Eestile, Lätile ja Leedule olid paketile vastu veel ka Bulgaaria, Küpros, Ungari, Malta, Poola ja Rumeenia.

"Uued reeglid puudutavad sõidukijuhtide lähetamist, sõidu- ja puhkeaegu. Samuti tagavad uuendatud normid ajutiste veoreeglite parema järgimise veoettevõtete poolt, kes ei ole selles riigis registreeritud (kabotaažveod)," teatas europarlament.

"Muudatuste eesmärk on panna piir konkurentsimoonutustele maanteetranspordis ja tagada sõidukijuhtidele paremad puhketingimused."

Kõige vastuolulisem on reegel, mis nõuab veokitelt naasmist riiki, kus nad on registreeritud, iga kaheksa nädala tagant.

Lääneeurooplaste sõnul on kohustuslik naasmine vajalik võitlemaks tavaga registreerida fiktiivseid transpordifirmasid madala maksumääraga riikides.

Leedu veokifirmad ja valitsus leiavad aga, et lääneeurooplased proovivad oma turult konkurente välja tõrjuda ning kohustuslik naasmine suurendab maanteeveo õhusaastet.

Leedu peaminister Saulius Skvernelis ütles BNS-ile, et Leedu valitsus plaanib uued reeglid Euroopa Liidu Kohtus vaidlustada.

Kommentaarid puuduvad