Uuring: laenuvõtmine on sagenenud Eesti noorte ja keskealiste seas

uudised.ee

Krediidihaldusteenuste ettevõtte Intrumi uuringu kohaselt on Eestis märgatavalt sagenenud laenuvõtmine 22- kuni 44-aastate seas, vahendab BNS.

Kevadises üleeuroopalises uuringus tunnistas 32 protsenti Eesti inimestest vanuses 38 kuni 44, et nad on sageli sunnitud arvete tasumiseks raha laenama, samas kui mullu sügisel oli sama näitaja 10 protsenti, teatas Intrum.

Laenamine on kasvanud ka vanuserühmas 22 kuni 37, kus praegu võtab tihti laenu 23 protsenti vastanutest, kui veel sügisel oli see näitaja 7 protsenti. Järsku kasvu võib siduda tööjõuturul süvenevate probleemidega.

Eestlased vanuses 38 kuni 44 olidki Baltimaade kõigi vanuserühmade lõikes kõige aktiivsemad laenajad, kellele kõige lähemal olid Leedu 45- kuni 54-aastased 24 protsendiga.

Võrdluseks tasub mainida, et Euroopas keskmiselt võtab sageli laenu 18 protsenti elanikkonnast, kui sügisel oli sama näitaja 12 protsenti.

"Laenuolukord on tihedalt seotud meie praeguste tarbimisharjumustega, sooviga elada hästi tuleviku arvelt. Võimalik, et täielikult ei arvestata oma sissetuleku struktuuriga ning võimega täita finantskohustusi ning samuti jätab soovida regulaarne säästuvõime," ütles Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika pressiteates.

Ta lisas, et viimasel poolaastal on laenamine Eestis sagenenud ning eriti sügise poole, kui palgakompensatsioonid saavad läbi ja on karta tööpuuduse suurenemist, seega võib kodumajapidamiste rahaline heaolu tõsiselt kannatada.

Eestis ei olnud 79 protsenti küsitluses osalenutest rahul oma igakuise säästuvõimega – 2019 sügisel oli see näitaja 61 protsenti. Lätis 63 protsentiga ja Leedus 58 protsendiga ei ole olukord viimasel poolaastal oluliselt muutunud, samal ajal on Euroopa keskmine veidi tõusnud, 52 protsendilt 58 protsendini.

Eestis ja Lätis ütles 32 protsenti, et nad ei säästa igas kuus ning Leedus oli vastav näitaja 20 protsenti.

Intrum viis tänavu kevadel läbi COVID-19 teemalise kiiruuringu osana iga-aastasest Euroopa tarbijate maksearuandest, mida ettevõtte koostab 2013. aastast. COVID-19 uuringu raames küsitleti 24 Euroopa riigis 4800 inimest.

Uuringu valimisse kuulusid mehed ja naised alates 18. eluaastast, kes korraldasid kas täielikult või osaliselt oma leibkonna rahaasju. Ühe riigi vastajate minimaalne arv oli 200 ning valimi koostamisel võeti arvesse sugu, vanust ja elukohta, et saavutada iga riigi jaoks võimalikult representatiivne tulemus.

Uuringu viis 11. kuni 12. mail 2020 läbi Financial Times Groupi kuuluv ja Londonis peakontorit omav ettevõte Longitude.

Intrum on krediidihaldusteenuste ettevõte, mis tegutseb 25 Euroopa riigis. Intrum loodi 2017. aastal ettevõtete Intrum Justitia ja Lindorff ühinemise tulemusena. Intrumi peakontor asub Stockholmis, Rootsis ning Intrumi aktsiad on noteeritud Nasdaq Stockholmi börsil.

Kommentaarid puuduvad