LHV: eestlane ei kuluta kodumaal sama palju raha kui välisturistid

uudised.ee

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul on Eestis puhkamine tänavu eestlaste seas küll tublisti populaarsust kogunud, kuid eestlane ei kuluta kodumaal sama palju raha kui välisturistid, vahendab BNS.

"Kriisiga seoses enim kõneainet pakkunud tegevusaladest kahanes majutus- ja toitlustusettevõtete käive teises kvartalis 56 protsenti. Sealjuures jäi juuni käive aasta varasemaga võrreldes endiselt kolmandiku võrra madalamaks," kirjutas Aab LHV finantsportaalis avaldatud artiklis.

Majandusanalüütik nentis, et lisaks puhkavad eestlased peamiselt väljaspool Tallinna, kus on hinnad veidi madalamad kui pealinnas.

"Sellest annavad tunnistust ka viimastel nädalatel ilmunud uudised, kus pealinna hotellide omanikud kurdavad endiselt klientide puuduse üle, samal ajal kui teistest paikadest kostab pigem rõõmusõnumeid üllatavalt kiirest mahtude taastumisest," märkis Aab.

Aab tõi välja, et kolm suurt pealinna hotelli on teatanud, et alustavad sügisest kapitaalremonti ning sulgevad seetõttu mõneks ajaks uksed.

"Osalt ilmselt vältimatu otsus on koroonamõjude tõttu toodud ettepoole ning remondiks püütakse ära kasutada aega, mil potentsiaalne sissetulek oleks nagunii oodatust väiksem. Paraku tähendab see ligikaudu 250 inimesele töökoha kaotamist," tõdes majandusanalüütik.

Maksu- ja tolliameti andmetel kahanes Eesti ettevõtete käive teises kvartalis aasta varasemaga võrreldes 15 protsenti.

Aab tõi välja, et suurem ärakukkumine toimus aprillis ja mais, kui äritegevust raskendasid mitmed pandeemia leviku takistamiseks kehtestatud piirangud. "Juunis, kui lõviosa piirangutest oli juba leevendatud, jäi ettevõtete käive mullusele alla vaid 6 protsenti ehk esmane tagasipõrge on olnud üsna kiire," ütles majandusanalüütik.

"Kaubandussektoris oli teise kvartali käive aasta varasemaga võrreldes viiendiku võrra väiksem. Sealjuures jagunes käibelangus peamiselt mootorsõidukite müügi ja hulgimüügiga tegelevate ettevõtete vahel, jaekaubanduses kahanes käive kokku vaid 2 protsenti," ütles Aab.

LHV majandusanalüütiku sõnul kinnitab jaemüügi paremat käekäiku ka statistikaamet, mille andmetel kahanes jaekaubanduse maht sisuliselt vaid aprillis ning juunis juba kasvas 7 protsenti.

"Sisetarbimist on olulisel määral toetanud töötukassa abimeede, mis hoidis inimeste ostuvõime eriolukorra ajal ja selle järgselt enam-vähem samal tasemel. Kaubanduskeskustele seatud piirangud tühistati mai algul esimeste seas ning erinevalt turismisektorist ei nõua ostlemine inimeste suuremahulist liikumist, veel vähem piiriülest liikumist," märkis Aab.

Ta nentis, et mõningane tagasilöök võib tarbimisele tulla sügisel, kui töötukassa meede on lõppenud ning ettevõtted on sunnitud inimesi siiski koondama hakkama. "Kuigi pakkumispoolsed piirangud on selleks hetkeks ilmselt unustatud, paneb töökoha kaotus ning vähenenud sissetulek inimesi oma tarbimisotsuseid üle vaatama," tõdes majandusanalüütik.

Kommentaarid puuduvad