Tiido sõnul ei soovinud ta Soomes enam Eesti valitsust esindada

uudised.ee

Eesti suursaadiku ametist Soomes lahkunud Harri Tiido põhjendas YLE-le antud intervjuus oma äraminekut muuhulgas Eesti valitsuse poliitikaga, millest tema enda seisukohad oluliselt erinevad.

"Ja see on minu praegune probleem, kui mulle see (praegune valitsus – YLE) ei meeldi ja ma ei soovi seda esindada," rääkis Tiido YLE-le.

Ta lisas, et valitsuse ühe osapoole, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) seisukohad on Eesti rahvusvahelist mänguruumi vähendanud ning mõjutanud ka Eesti ja Soome suhteid. Ühe näitena EKRE mõjust tõi Tiido esile EKRE tollase esimehe, siseminister Mart Helme kriitika Soome valitsuse suunas, kui ta nimetas peaminister Sanna Marini müüjatüdrukuks.

"Jah, nad võivad mõelda, et räägivad seda Eestis ja eesti keeles, et see on sisepoliitilise eesmärgiga. Aga kõik teavad tänapäeval kõike. Ja kui diplomaadid peavad küsima Soomelt toetust, siis näiteks pärast sellist avaldust on väga keeruline soomlaste poole pöörduda," selgitas Tiido.

Ta tõi ka esile, et eelmise valitsuse ajal oli peaminister Jüri Ratasel väga hea suhe Soome tollase valitsusjuhi Juha Sipiläga.

"Nüüd ma ei usu, et Eesti peaministril oleks võimalik nii lihtsalt Soome peaministrile helistada ja kutsuda teda midagi ühiselt tegema," tõdes Tiido, kuid avaldas lootust, et püsivat kahju ei ole siiski kahe maa suhetes sündinud ja praegune olukord on ajutine.

Tiido sõnul on suhete muutus ka loogiline tulem valimistest, kuna Eesti kaldus pärast viimaseid valimisi paremale, Soome valitsus aga vasakule.

"Praegu on ühine ruum ahtamaks jäänud," märkis ta, kuid rõhutas, et mõlemad valitsused põhinevad legitiimsete, demokraatlike valimiste tulemustel.

Harri Tiido oli aastatel 1980–1992 Eesti Raadio väliskommentaator, pärast seda kuni 1996. aastani Kuku Raadio toimetaja ja saatejuht, vedades saateid "Keskpäevatund" ja "Väli(s)määraja", aastatel 1997-200 oli ta Kuku peatoimetaja. Ajavahemikul 1996–1997 oli ta raadio Ameerika Hääl toimetaja.

Tiido alustas tööd välisministeeriumis 2000. aastal. Vahemikus 2003–2007 oli ta Eesti suursaadik NATO juures, 2008–2011 Eesti suursaadik Afganistanis, asukohaga Tallinnas, 2011–2014 Eesti alalise esinduse asejuht Euroopa Liidu juures PSC küsimustes, 2014 – 2018 Eesti suursaadik Poolas ning 2018–2020 Eesti suursaadik Soomes.

Kommentaarid puuduvad