Keskkonnaagentuuris alustab tööd populaarne hobisünoptik Kairo Kiitsak

uudised.ee

Keskkonnaagentuuri ilmateenistuses alustab esmaspäevast tööd siiani edukalt hobi korras ilmateemadega tegelenud Kairo Kiitsak - esialgu sünoptiku ametit õppima hakkav Kiitsak hakkab muuhulgas tegelema inimestele ilmastikunähtuste selgitamise ja ilmateenistuse sotsiaalmeedia sisustamise ja toimetamisega, vahendab BNS.

„Ilmastiku ekstreemsuste eest hoiatamine, ilmanähtuste selgitamine ja inimestes keskkonnateadlikkuse kasvatamine on ka Keskkonnaagentuuri üks ülesannetest.  Asutusena näeme oma rolli ka järelkasvu kasvatajana teatud valdkondades, lisaks peame oluliseks toetada inimesi uute võimaluste loomisel ja unistuste täitumisel nende professionaalses arengus.  Kairo Kiitsak on Keskkonnaagentuuri tegemistega tuttav juba varasemalt, kasvõi siin praktikal olles, seega  on meil eriti hea meel tervitada Kairo asumist ametlikult Keskkonnaagentuuri ridadesse. Loodame, et Kairo Kiitsak suudab nii keskkonna kui ilma valdkonda lähemale tuua ka nooremale generatsioonile, kes traditsiooniliste infokanalite asemel teavet rohkem nutiseadmetest ammutavad,“ kommenteeris Keskkonnaagentuuri juht Taimar Ala.

Kiitsak on lõpetanud Tartu Ülikooli geograafia eriala ning kaitsenud bakalaureusetöö ohtlike ilmastikunähtuste teemal. „ Ilma vastu tekkis mul huvi juba 12 aastaselt, aastal 2010. Sel ajal hakkasin ka esimest korda kirjutama pisikesi ilmajutukesi meediasse. Aktiivselt hakkasin ilma- ja loodusnähtuste pildistamise ja filmimisega tegelema 2013. aasta.  Olen pälvinud tunnustusi nii Eestis kui ka mujal maailmas ning suurimaks saavutuseks on kindlasti WMO ehk Maailma Meteoroloogia Organisatsiooni fotokonkurssi võitmine 2016. aastal ja 2019. finaali pääsemine. Mul on hea meel, et saan alustada tööd Eesti mõistes parimas võimalikus kohas, kus oma ilmahuvi professionaalselt arendada ja unistusi ellu viia,“ ütles Kiitsak. 

Kairo Kiitsak liitub Keskkonnaagentuuri sünoptikute naiskonnaga, kuhu muuhulgas kuuluvad ka paljudele nime- ja nägupidi Aktuaalse Kaamera ilmateatest tuttavad sünoptikud Taimi Paljak ja Ele Pedassaar. Meedia kaudu edastatava ilmainfo kõrval on aga sünoptikute töös kõige olulisemaks võimalikult täpsete ilmaprognooside ja hoiatuste koostamine nii maismaa- kui merealade ja õhuruumi kohta ning teabe operatiivne edastamine, seda nii inimeste turvalisuse eest hoolt kandvatele riigiasutustele, näiteks. päästeametile, häirekeskusele, kohalikele omavalitsustele ja teistele. kui lennundus- ja laevandusettevõttetele ning ka erafirmadele, kelle töös ilm olulist rolli mängib. 

Vaatlusjaamades mõõdetud ilmaandmed talletatakse ja on aluseks Eesti kliima uurijatele tulevikustsenaariumide koostamisel kui ka muude teadusala töötajaile ning tõendusmaterjaliks politseile ja kindlustusfirmadele.

 

Kommentaarid puuduvad