Erakondade reitingud: viimastel nädalatel on tõusnud EKRE toetus

uudised.ee

Erakondade populaarsustabeli kindla liidrina jätkab Reformierakond, ühtlasi on tõusnud ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnna toetus, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti viimatisest küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,7 protsenti, Keskerakonda 23,4 protsenti ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 17,2 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 7. juulist 3. augustini ning kokku küsitleti 4001 valimisealist Eesti kodanikku. 

Kuigi nädalaga erakondade toetusprotsentides märkimisväärseid muutusi ei toimunud, siis pikemaajaliselt on näha, et jätkub mai lõpus alanud Reformierakonna kerge tõusutrend ning juuli esimeses pooles alla 16 protsenti langenud EKRE toetus on tõusnud taas üle 17 protsenti. Keskerakonna toetus nädalaga ei muutunud. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 9,1, Eesti 200 seitsme ning Isamaa 5,7 protsendiga. Viimastel nädalatel on langusesse pöördunud Eesti 200 toetus, mis on kolme nädalaga langenud 1,5 protsendi võrra. 

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,3 ja opositsioonierakondi 41,8 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid puuduvad