Loomakaitsjad: muutke koduaiad ulukitele ebameeldivaks ja mõttetuks

uudised.ee

Loomakaitsjate teatel peaks metsloomade koduhoovi või asulast eemale hoidmiseks muuta need loomadele ebameeldivateks või mõttetuteks paikadeks.

Kui inimesed oma koduhoovi või asulasse metsloomi ei soovi, siis kõige mõistlikum on teha ennetustööd ehk muuta elupaik selliseks, et loom sinna tulla ei taha, teatas seltsi esindaja kolmapäeval BNS-ile. ta lisas, et selleks on palju erinevaid viise ja loomulikult osa neist nõuab ka kulutusi.

Koduaiast ja loomakarjast hoiab metsloomad eemale korralik tara, mis on piisavalt kõrge ja tihe, et uluk sellest üle ega vahelt läbi ei tule. Kodulindude kaitseks saab ehitada väliaediku, mille seinad ulatuvad ka maa alla ja on pealt suletud.

rügikastid ja muud kohad, kust loomad süüa võivad leida, peaks hoidma lukus või suletud nii, et metsloomad sinna ligi ei saa. Koduloomad ja mesilased tasuks hoida lähemal kohtadele, kus inimesed läheduses liiguvad. Puid saab kaitsta nt kobraste eest kattes nende tüvi tiheda traatvõrguga. Kindlasti ei tohi metsloomi kodu lähedal toita ega muul moel inimesega harjutada.

Kui metsloom on juba jõudnud kohta, kus ta ei ole teretulnud siis tuleks loom minema hirmutada. Kindlasti ei tohi seda teha ulukit vigastades või tema elu ohtu seades. Keelatud on looma tulistamine õhkrelvaga. Reeglina ehmatab uluki minema kõva pauk või lärm. Mõne looma puhul aitab pimedas valgus või sellega vilgutamine.

Eesti Loomakaitse Selts ja Metsloomade Taastuskeskus palub inimestel metsloomade olemasoluga arvestada ning nende eemale hoidmiseks kasutada loomasõbralikke viise.

Kommentaarid puuduvad