Ihaste elanikud kaebasid Tartu võimu roheala säilimise nimel kohtusse

uudised.ee

Ihaste Elanike Liit kaebas Tartu linnavõimu kohtusse, sest linn kavatseb üldmaal asuvasse metsa rajada uuselamurajooni.   

Nimelt vaidlustas MTÜ kohtus volikogu lubatud detailplaneeringu, millega võib Ihastesse aadressidel Hipodroomi 4 ja Männimetsa tee 3A rajada 28 krundiga uusarenduse. Piirkond kuulub küll eraomandisse, kuid asub üldmaal.

"Kui hoonestatakse 40 protsenti metsa, siis lõhutakse arvukate kaitsealuste liikide koduks oleva metsa terviklikkus ning saab kannatada selle elurikkus," ütles BNS-ile Lenne Rähn-Kuusik Ihaste Elanike Liidust. "Ihaste kogukond tunneb suurt muret, et pikaajaline ehitustegevus rikub alles jäävat ning pargistatavat metsaosa."

"Mets on mitte ainult üliharuldaste taime- ja putukaliikide elupaik, vaid ka ainus kohalik üldkasutatav ala, sest Ihaste linnaosas puuduvad ühiskondliku otstarbega hooned," selgitas Rähn-Kuusik. "Sinna tullakse nii Tartust kui kaugemaltki jalutama, piknikule, marjule-seenele, ravimtaimi korjama, orienteeruma, ratsutama, suusatama, rattaga sõitma, lasteaia- ning koolilastele loodust tutvustama, fotoseansse tegema. Ala on väga vaheldusrikka looduse ning pinnareljeefiga, sihvakate mändidega nõmmekooslused vahelduvad kauneid õisi täis puisniitudega. Põõsarindes metsa äärealadel pesitseb hulganisti linde."

Kohalik kogukond esitas linnavalitsusele detailplaneeringu avaliku väljapaneku ajal 2018. aastal 2275 allkirjaga petitsiooni, milles nõuti keskkonnamõju strateegilise hindamise ja elustiku-uuringute läbiviimist planeeringualal, maakasutusotstarbe üldmaaks ennistamist ning detailplaneeringu lõpetamist.

Linnavalitsus nendele nõudmistele paraku vastu ei tulnud. Ka jäid üles avaliku väljapaneku ajal laekunud muud vastuväited planeeringule, millele ei suudetud lahendusi leida isegi järelvalvemenetluses. Kuna planeering volikogu otsusega kehtestati, pöördus kogukond advokaatide ja annetajate toel kohtusse ning loodab endiselt, et linnavalitsus muudab meelt ja otsustab Ihastele märgilise roheala täielikult säilitada.

Kommentaarid puuduvad