Erakondade reitingud: EKRE toetus püsib tõusutrendis

uudised.ee

Erakondade reitingutabeli kindla liidrina jätkab endiselt Reformierakond, samas püsib tõusutrendis ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus, selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti viimatisest küsitlusest. 

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 32,8, Keskerakonda 22,7 ja Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 17,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest. Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 14. juulist 10. augustini ning kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku. 

Reformierakonna toetus nädalaga praktiliselt ei muutunud, kuid vahe jätkuvalt langustrendis liikuva Keskerakonnaga on alates juuni algusest pidevalt kasvanud ning on praeguseks 10,1 protsenti. Tõusvas trendis liigub jätkuvalt EKRE, kelle toetus on nelja nädalaga kasvanud 2,3 protsendi võrra. 

Esikolmikule järgnevad Sotsiaaldemokraatlik Erakond 8,5, Eesti 200 7,3 ning Isamaa 6,1 protsendiga. Isamaa on oma toetust viimastel nädalatel mõnevõrra parandanud ning esimest korda pärast selle aasta märtsikuud ületab nende toetus 6 protsenti.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 46,7 ja opositsioonierakondi 41,3 protsenti vastajatest.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommentaarid puuduvad