Läänemere päev toob üritusi üle Tallinna

uudised.ee

Tallinn pakub neljapäeval tähistataval Läänemere päeval rohkelt üritusi, mille on kokku pandud keskkonna- ja kommunaalamet, botaanikaaed ja Kadrioru park ning mis on osa 2022. aasta Euroopa Rohelise Pealinna tiitlile kandideerimise suvisest programmist, vahendab BNS.

Läänemere päeva eriprogrammi sündmuste põnevast kavast leiab nii ekskursioone, keskkonnahariduslikke programmi, töötoa kui ka jalutus- ja jalgrattaretke. Tegevused toimuvad üle linna ning programmi koostamisel on mõeldud kõigile vanuserühmadele. 

Päev saab neljapäeval alguse kell 11 Tallinna botaanikaaias toimuva ekskursiooniga „Läänemeremaade põnevad taimed“. Eestikeelset ekskursiooni juhib Urmas Laansoo, venekeelset Maria Strukova. Ringkäigul tutvustatakse ja räägitakse eriilmelistest Läänemeremaade looduslikest taimedest.

Kell 16 alustatakse jalutuskäiguga mööda Mustjõe kallast marsruudil Marja-Mustjõe ristmik – Paldiski maantee – Rocca al Mare promenaad – Linnuvaatlus torn. Giidiks on välisprojekti Heawater, ekspert Mai Andresson. Heawateri projekti raames korrastati Mustjõe kaldakindlustusi laiema eesmärgiga vähendada jõe kaudu Läänemerre jõudvaid aineid. Jalutuskäigu lõpus külastatakse linnuvaatlustorn Rocca al Mare promenaadi ääres, kus avaneb suurepärane vaade Kopli lahele ja Mustjõe oja suudmele.

Tallinna jalgrattateede võrgustik areneb pidevalt. Praegu on võimalik sõita mööda mereranda Meriväljast Paljassaarde ja Kopli poole ning edasi mööda mereranda kuni Kakumäeni välja. Jalgratturid on Läänemere päeva puhul oodatud osalema kell 17 Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse juurest alguse saavale ning mööda Tallinna lahe rannikut Noblessnerini kulgevale retkele „Tallinna Läänemere ranna kultuurilugu“. Marsruut kulgeb mööda mereäärseid jalgrattateid, kus asub palju põneva ajalooga kultuuri- ja ajaloo-objekte. Retke pikkus on veidi üle seitsme kilomeetri, giidiks on Erik Sarapuu.

Jalutamist eelistavad huvilised on palutud osalema samuti kell 17 Reidi tee Ahtri ristmikult Lootsi 3a hoone ees algavale jalgsimatkale Russalkani. Reidi tee on kõige uuem tänav pealinnas, mis avas veelgi rohkem Tallinna kesklinna mere poole. Jalutuskäigul räägitakse Reidi tee tähtsusest linnaruumis, huvitavatest leidudest tänava ehituse käigus, kunstilistest lahendustest tänava promenaadi kujundamisel ja Tallinna ajaloost merelinnana. Eestikeelset matka juhib maastikuarhitekt Kersti Lootus ning venekeelset Gennadi Gramberg.

Ehituskunsti austajad on oodatud osalema kell 18-20 toimuvas töötoas „Läänemerest inspireeritud ehituskunst“ Pae kogukonnaias Pae 19 hoovis. Töötoas näidatakse võimalusi, kuidas saab Läänemere randades leiduvast looduslikust materjalist, näiteks savist ja pilliroost, teha ehitusklotse. Töötoa tulemusena valmib Pae kogukonnaaia eriilmeline värav. Töötuba juhendab Sven Aluste.

Päeva lõpetab õhtune jalutuskäik Pirita randa, mis saab kell 19 alguse Pirita jõe suudmest ning kulgeb kahe tunniga Meriväljani. Jalutuskäigul räägitakse Pirita looduslikust eripärast ning piirkonnas kaitse all olevatest objektidest. Selge ilma puhul saab nautida imeilusat päikeseloojangut. Giidiks on loodusmatkajuht ja dendroloog Martin Suuroja.

Läänemere päeva tähistamist alustati 2019. aastal Helsingis John Nurmineni Sihtasutuse algatusena. Sihtasutus tegeleb aktiivselt Läänemere teemadega ning mere auks peetav päev oli senise tegevuse loogiline jätk. Praeguseks on Läänemere päeva veetmine levinud ka teistesse Soome linnadesse ja välisriikidesse. Läänemere päeva toimumist Eestis koordineerib Soome Instituut koos Soome suursaatkonnaga Tallinnas.

Tallinna 2022. aasta Euroopa Rohelise Pealinna tiitlile kandideerimise ametlik veebileht asub aadressil www.tallinn2022.ee.

Kommentaarid puuduvad